Buitenland
VPRO

Onblusbaar vuur in Siberische natuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onblusbaar vuur in Siberische natuur

Als je denkt aan hitte, droogte en bosbranden, dan zijn het vooral Australië en het Amazonegebied die de laatste jaren het nieuws domineren. Maar ook in Siberië wordt hitterecord na hitterecord verbroken, met temperaturen die de 35 graden overstijgen. Dit jaar is in Rusland daarom al een oppervlakte ter grootte van Griekenland in vlammen opgegaan.

De veranderingen die die branden teweeg brengen zijn dramatisch, vertelt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht in Bureau Buitenland.

VPRO BB 30-6 Siberië

Volgens van den Broeke zijn er verschillende oorzaken voor de branden, maar is toch vooral klimaatverandering de grootste boosdoener. "Het was bijvoorbeeld in mei tien graden warmer in Siberië dan gemiddeld. Dat zijn records die direct wijzen op klimaatverandering."

Veenbranden en gesmolten permafrost

Hoewel er bij rampzalige branden vaak aan bosbranden wordt gedacht, is er volgens oud-Rusland correspondent Jelle Brandt Corstius, meer aan de hand. Hij bezocht vorig jaar plekken waar branden woedden in Siberië, en volgde brandweermannen die daar werkten. "Veenbranden zijn vooral een groot probleem daar in Rusland. Deze branden zie je nauwelijks in het nieuws, omdat ze niet zo spectaculair zijn, maar toch is het merendeel van de branden daar een veenbrand."

Quote

Veenbranden zijn vooral een groot probleem

Jelle Brandt Corstius, journalist

Doordat de temperaturen in rap tempo toenemen, verdwijnen grote stukken permafrost. Permafrost is een verschijnsel waarbij de ondergrond bevroren is. Veel bouwwerken worden gefundeerd op die permafrost. Nu die onderlaag smelt en verdwijnt, zorgt dat voor grote problemen, vertelt Michiel van den Broeke. "Dit heeft recentelijk nog geleid tot een grote olieramp. De stellage van een boorplatform was in die permafrost verankerd. Dat is gaan verzakken."

Poetin

Hoewel de omvang van de branden ieder jaar toenemen, heeft dat nog niet geleid tot actie vanuit het Kremlin. "Poetin wil er eigenlijk niets van weten", vertelt Brandt Corstius. Toch is de tijd dat de regering de branden kan negeren, voorbij. "Poetin kan hier niet om heen. De rook van die branden gaat over grote steden heen. En zeker nu, in tijden van corona, is het last krijgen van je longen geen pretje."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie