appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Trump gebruikt malariamedicijn tegen corona, ondanks waarschuwingen experts

AFP
dinsdag 19 mei 2020 | NOS | Redactie

President Trump zegt dat hij ongeveer anderhalve week hydroxychloroquine gebruikt, ondanks dat hij negatief blijft testen op het coronavirus. Medici waarschuwen voor het medicijn. Hartritmestoornissen behoren tot de bijwerkingen. Bij onjuist gebruik kan het middel fatale gevolgen hebben, het is dus gevaarlijk om dat zomaar aan patiënten te geven.

Volgens Trump is het middel preventief en gebruiken veel mensen die in de eerstelijnshulp werken en artsen het ook. Baat het niet dan schaadt het niet, stelde hij, ondanks de waarschuwingen die zijn uitgegaan.

'Trump wil met malariamedicijn optimisme en hoop uitstralen'

Hydroxychloroquine is ooit ontwikkeld als medicijn tegen onder andere malaria. Trump heeft het middel meermaals aangeprezen als kansrijke coronabestrijder. Het effect is echter niet bewezen. De onderzoeken die er tot nu toe naar gedaan zijn, wijzen zelfs in tegengestelde richting.

Mogelijke dodelijke bijwerkingen

Er zouden juist meer mensen overlijden na gebruik van het medicijn. De Amerikaanse overheid wijst op de risico's bij gebruik van het malariamiddel. Ook het Europees medicijnagentschap EMA en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) adviseerden in april artsen om coronapatiënten goed te monitoren die deze medicijnen krijgen.

Dat moet zeker bij patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen. Het middel zou door de mogelijke dodelijke bijwerkingen alleen gebruikt moeten worden in een ziekenhuis of bij een wetenschappelijke studie.

Trump zei maandag dat zijn arts hem het medicijn niet heeft voorgeschreven, maar dat hij erom heeft gevraagd. "Ik ben ermee begonnen, omdat ik denk dat het een goed middel is", zei Trump. "Ik heb er veel goede verhalen over gehoord."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1