appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Slapeloze nachten om voedselpakketten voor Curaçao

ANP
dinsdag 28 april 2020 | NTR | Redactie Kwesties Twitter

Ook vanuit Nederland proberen mensen de Caribische eilanden te helpen aan voedselpakketten. Zoals Nasha Desbarida, die slapeloze nachten heeft van de coronacrisis op Curaçao.

Hulp Curacao

Normaal gesproken werkt Nasha Desbarida in Nederland als zelfstandige juridisch adviseur. Dat werk heeft ze stilgelegd door de coronacrisis op de eilanden. "Plotseling zit ik in de voedselpakketten, dag en nacht."

Slapeloze nachten

Van de 160.000 inwoners van Curaçao, hebben naar schatting 15.000 huishoudens 'menswaardige' voedselpakketten nodig, vertelt Desbarida.  

Slapeloze nachten heeft ze. "Je maakt je zorgen. Hoe komen we aan dat geld? Hoe kan je zoveel geld ophalen? Dat is toch ontzettend moeilijk."

Nasha Desbarida

'16,5 miljoen euro is niet voldoende'

Meehelpen is voor Nasha de enige optie. Ze moet denken aan haar eigen jeugd, waarin ze armoede in haar wijk van dichtbij zag. "Ik denk aan al die mensen die op de grond slapen, die 's ochtends wakker worden met honger. Ik denk aan al die ouders die niet eten, omdat ze hun kinderen te eten moeten geven."

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft afgelopen vrijdag 16,5 miljoen euro vrijgemaakt voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. "We waarderen het echt enorm! Maar het zal niet voldoende zijn", aldus Desbarida. 

Venezolanen verscholen op het eiland

Curaçao kampt met nog een andere crisis: de 15.000 Venezolanen die al een paar jaar door de situatie in Venezuela nog ongedocumenteerd op het eiland zitten en zich verschuilen voor de autoriteiten. 

"Die mensen kloppen ook aan bij de hulporganisaties", ziet Desbarida. "Die moeten we in bescherming nemen. Het is belangrijk dat je aan hun privacy denkt."

Geld doneren?

De groep hulpverleners waarbij Desbarida Curaçao helpt, wil mensen voor minimaal drie maanden aan voedsel gaan helpen. Geld doneren kan via: www.ksd.cw

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1