Buitenland
VPRO

Belgische Hollanderhaat en een frietkot met twee loketten

foto: Jacko van 't Hoffoto: Jacko van 't Hof
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische Hollanderhaat en een frietkot met twee loketten

België gooide vorige maand de grens met Nederland dicht als maatregel tegen het coronavirus. Plotseling was daar een barrière waarvan niemand had gedacht die ooit nog te zien. De Belgen langs de grens zijn er nog steeds niet aan gewend.

Dat ondervond ook Bureau Buitenland-journalist Maren Merckx, toen ze afgelopen week terugkeerde naar haar geboortegrond. In het grensgehucht Koewacht, niet ver van haar geboorteplaats waar haar vader nog woont, spreekt ze met bewoners. En haar vader? Die maakt zich grote zorgen over haar plannen om de grens over te steken.

De nieuwe grens

Een zeecontainer die de grens blokkeert tussen Nederland en België. Bron:Jacko van 't Hof

Zelfs de meest kleine grensweggetjes tussen Nederland en België zijn dicht. Bron: Jacko van 't Hof

Alle grenzen zijn dicht tussen Nederland en België en worden streng gecontroleerd. Bron: Jacko van 't Hof

Blokkades van zeecontainers

Kleine grenswegen die een halve eeuw open waren, zijn nu geblokkeerd met complete zeecontainers. "Ik had niet gedacht dit ooit weer te zien", zegt Koen Venken. Hij kan zich de vorige grenssluiting nog herinneren, na de oorlog, toen zijn vader boter smokkelde van Nederland naar België. "In zijn fietstassen, bedekt met brandnetels."

Volgens anderen heeft de nieuwe grens geleid tot een soort 'Hollanderhaat'. Bezoekers met een Nederlandse nummerplaat kunnen rekenen op scheve blikken, alsof ze met het virus besmet zijn. "Zelfs zorgwerkers die aan de andere kant van de grens wonen, worden uitgescholden", zegt een grensbewoner. "Mensen moet twee keer nadenken voor ze iets zeggen."

Eén gekke uitzondering

Toch heeft niet iedereen last van de sluiting. Het frietkot in het grensdorp Koewacht bijvoorbeeld, staat al 57 jaar pal op de landscheiding. En al die tijd had de 88-jarige eigenaresse Ria al twee loketten: een voor Belgen en een voor Hollanders – alsof er altijd al rekening mee hield. "Voor de friet maakt het niet uit", zegt ze. "Die is aan beide kanten even goed."



Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie