appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Maduro opent klopjacht op Venezolaanse corona-arts

ANP/EPA
vrijdag 27 maart 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

De Verenigde Staten hebben gisteren 15 miljoen dollar uitgetrokken voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Maar Maduro zelf is bezig met een heel andere klopjacht, namelijk op de arts die de eerste coronabesmettingen bekendmaakte.

Redacteur Edwin Koopman bezocht namens Bureau Buitenland David Gómez van Aula Abierta. David Gómez kwam in actie voor de arts die vervolgd wordt in Venezuela door de geheime dienst.

Venezuela jaagt op corona-arts

Op een video op YouTube is te zien hoe een gouverneur van de regeringspartij arts Freddy Pachano bedreigt met vervolging. Door besmettingen met het coronavirus bekend te maken zou Pachano de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanslag op academische vrijheid

"Dat is zorgwekkend want het betekent dat een specialist geen uitspraken meer zou mogen doen over het terrein van zijn expertise", zegt David Gómez, oprichter van Aula Abierta, een organisatie die strijdt voor academische vrijheid. Gómez verblijft op dit moment in Utrecht op uitnodiging van het Shelter City Project.

Corona is niet het enige 'verboden' onderwerp voor academici. "Ingenieurs van mijn universiteit worden bedreigd als ze iets zeggen over de ineenstorting van de stroomvoorziening", zegt Gómez. En enkele jaren geleden ging econoom Santiago Guevara tien maanden de cel in omdat hij kritiek had op het economische model.

De organisatie Aula Abierta heeft zelf ook problemen, zoals: dreigementen, hacks van de website, het afluisteren van telefoons en het volgen van medewerkers door de geheime dienst. Daarom is Gómez blij dat hij even kan bijkomen in het buitenland. Net als arts Freddy Pachano trouwens: die is om arrestatie te voorkomen het land uit gevlucht.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1