appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Iemand moet de rekening betalen en Amerika gaat dat niet zijn

ANP
maandag 6 januari 2020 | BNNVARA | De Nieuws BV Twitter

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten lopen verder op. Iran zweert wraak nadat donderdagnacht de Iraanse generaal Soleimani werd geliquideerd. Aan de andere kant laat Trump al weten om keihard terug te slaan als Iran Amerikaanse doelen aanvalt. In De Nieuws BV zegt Amerika-kenner Eelco Bosch van Rosenthal dat het gissen blijft naar de motieven van Trump om Soleimani te doden.

Sinan Can en Eelco Bosch van Rosenthal over Iran vs VS.

De suggesties dat Trump de aandacht wil afleiden van het impeachment proces gelooft Eelco Bosch van Rosenthal niet. "Dat gaat gewoon door. Wat wel mee zou kunnen spelen is dat Trump heel graag doet wat Obama niet heeft gedaan."

Daarnaast zou Trump zich kunnen hebben laten beïnvloeden door zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, denkt Bosch van Rosenthal: "Pompeo is al jaren heel fel op Iran en ziet er het liefst een wisseling van de macht."

Kritische reactie Democraten

De Democraten hebben kritisch gereageerd op de actie van Trump. "Het congres gaat over zaken zoals oorlog en vrede", legt Bosch van Rosenthal uit. "Alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld als er een directe dreiging is, mag de president op eigen houtje een aanval uitvoeren. Maar de Democraten geloven niet dat daar nu sprake van is."

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi wil de militaire bevoegdheid van Trump inperken. De afgevaardigden stemmen deze week over een resolutie die de militaire acties van Trump tegen Iran moet limiteren. Bosch van Rosenthal: "Ik denk niet dat Trump zich daar erg veel van aan zal trekken."

Expansiedrift Iran

Ook zou Saoedi Arabië druk uitgeoefend kunnen hebben op de Verenigde Staten, vult programmamaker Sinan Can aan. "Iran heeft een enorme expansiedrift en Saoedi Arabië ziet achter elke boom een Iraniër. Zij vinden het hoog tijd dat Amerika een keer ingrijpt tegen Iran."

Sinan Can denkt niet dat Amerika uiteindelijk de rekening zal betalen "Ik zie geen Iraanse raketten opstijgen richting Amerika, maar iemand gaat deze rekening betalen. Waar ik altijd bang voor ben, is dat het de gewone man in het Midden-Oosten is die de rekening gaat betalen. De soenniet in Irak, de soenniet in Syrië, groepen in Libanon.

Trainingsmissie Nederland in Noord-Irak stilgelegd

Vandaag is ook bekend geworden dat de trainingsmissie in Noord-Irak, waar Nederland aan deelneemt, wordt stilgelegd. De Amerikaanse commandant ter plekke heeft dat besloten. Defensiewoordvoerder van het CDA, Martijn van Helvert kan vanuit Den Haag alleen maar steun uitspreken voor deze beslissing.

Van Helvert: "Ik kan dat vanaf hier moeilijk beoordelen, laat staan dat ik dat beter kan dat de commandant ter plekke. Wat ik wel hoop is dat in de strijd tegen ISIS, dat ook Irak wel ziet dat we daar zitten omdat de regering van Irak dat vraagt aan ons. Wij zitten daar om de Irakezen te trainen en er voor te zorgen dat zij het land zelf kunnen verdedigen uiteindelijk."

"Er verandert nu heel veel en heel snel", zegt Van Helvert. "Je ziet dat het parlement ook zegt alle buitenlandse soldaten moeten nu weg. Terwijl ze heel goed weten dat ze zichzelf helemaal nog niet kunnen verdedigen zonder al die buitenlandse militairen. Dus het is echt goed in de gaten houden wat er gebeurt en de diplomatieke lijnen echt open houden en het hoofd koel houden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1