appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Huis van Afgevaardigden gaat over tot impeachment Trump, als derde president ooit

ANP
donderdag 19 december 2019 | NOS | Redactie

Voor de derde keer in de historie van de VS is een Amerikaanse president door het Huis van Afgevaardigden in staat van beschuldiging gesteld.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Marieke de Vries.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na een debat van ruim elf uur oordeelde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden dat er voldoende bewijs is om president Donald Trump op basis van twee aanklachten af te zetten: machtsmisbruik en het tegenwerken van het onderzoek.

Het besluit heeft geen gevolgen voor het dagelijks functioneren van Trump. De impeachment-zaak gaat nu naar de Senaat, die als een soort rechtbank zal oordelen over de aanklachten tegen Trump. De kans is groot dat Trump de afzettingsprocedure zal overleven.

Er is een tweederdemeerderheid nodig om hem af te zetten en in de Senaat heeft Trumps Republikeinse partij de meerderheid. De verwachting is dat de Senaat nog voor het einde van het jaar zal zal beslissen over het afzetten van Trump.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De stemmingsuitslag van vandaag kwam niet als een verrassing. De Democraten hebben de meerderheid in het Huis en die partij startte in september de afzettingsprocedure tegen Trump.

Oekraïne

Aanleiding voor de procedure was de melding van een klokkenluider, die zei dat Trump in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky druk op zijn ambtgenoot had uitgeoefend om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Als Oekraïne zo'n onderzoek niet zou starten, zou het militaire steun mislopen die het Amerikaanse Congres al had toegezegd.

De afgelopen maanden werden zowel achter gesloten deuren als in het openbaar getuigen gehoord over mogelijk machtsmisbruik door Trump. Uiteindelijk kwam de justitiecommissie van het Huis, die de afzettingsprocedure leidde, tot twee aanklachten tegen de president: een wegens machtsmisbruik en een voor tegenwerking van het Congres.

Het Witte Huis noemt in een verklaring de stemming van vandaag "een van de schandelijkste politieke momenten in de geschiedenis van onze natie". Leden van de Republikeinse partij ageerden net als Trump de afgelopen maanden veelvuldig in de media tegen de afzettingsprocedure.

De president zelf verstuurde gisteren een reeks van zes tweets, waarin hij herhaalde in zijn ogen niets fout te hebben gedaan. Eergisteren stuurde hij nog een zes pagina's tellende brief naar Pelosi, waarin hij zich beklaagde over de "kwaadaardige kruistocht" tegen hem.

Clinton en Johnson

Bill Clinton was in 1998 - vandaag precies 19 jaar geleden - de laatste president die werd geïmpeacht, omdat hij onder ede had gelogen over een affaire met een stagiaire, Monica Lewinsky. Voor hem was Andrew Johnson in 1868 de eerste president die dreigde te worden afgezet; hij had zijn minister van Defensie zonder toestemming van het Congres ontslagen.

Beiden presidenten konden uiteindelijk blijven zitten - voor de afzetting van Johnson was slechts één stem te weinig - omdat er in de Senaat niet de benodigde meerderheid was voor hun afzetting. Net als dus de verwachting is bij Trump.

Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment Trump

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1