appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Sfeer van NAVO-verjaardag 'hangt af van ego's Macron, Erdogan en Trump'

Erdogan, Trump en Macron bij een NAVO-top in 2018 (EPA)
dinsdag 3 december 2019 | NOS | Redactie

Watford bestaat uit een paar troosteloze pubs langs een provinciale weg. De sfeer van het Engelse stadje staat misschien wel symbool voor de verjaardag die er wordt gevierd: de NAVO wordt 70 jaar. De eenheid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie staat de laatste tijd namelijk onder druk.

Brussel bij Nacht: Tijn Sadée is bij de 70e verjaardag van de NAVO

Het zal geen zorgeloze verjaardag worden, voorspelt Europa-correspondent Tijn Sadée in de rubriek Brussel bij Nacht van NOS Met het Oog op Morgen. "De vorige keer draaide het om het ego van Trump, maar nu zijn er eigenlijk drie: naast de Amerikaanse president ook Macron en Erdogan."

Allereerst Trump: hij zal lidstaten die te weinig aan defensie besteden weer flink schofferen, verwacht Sadée. Dan: Macron, die de NAVO onlangs hersendood verklaarde. De Turkse president Erdogan pareerde die kritiek weer door te stellen dat zijn Franse evenknie zélf hersendood is. Eerder viel hij zonder overleg met zijn bondgenoten Noord-Syrië binnen.

NAVO-baas Jens Stoltenberg moet dus flink aan de bak om kou uit de lucht te halen en de ego's in bedwang te houden. Sadée en collega Sander van Hoorn ontmoetten de chef en zagen een gespannen man. Desondanks heeft de Noor alle vertrouwen in de verdragsorganisatie en prijsde hij Nederland voor de investeringen in het leger.

De ruimte in

Er valt ondanks al het gesomber best wat te vieren. “Naast land, lucht, zee en cyber wordt de ruimte officieel een NAVO-domein. Dat betekent niet het militariseren van de ruimte, maar het beschermen van onze satellieten, waar we voor navigatie en communicatie aan de grond afhankelijk van zijn.”

Maar of het nieuwe 'domein' voor een grote feeststemming zal zorgen, is de vraag. "Het is afwachten waar de ego's onverwacht mee zullen komen", besluit Sadée.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1