appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Belgische moeder herkent haar doodgewaande IS-zoon in EenVandaag-reportage

VRT
donderdag 28 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Een Vlaamse vrouw heeft haar doodgewaande zoon herkend in een reportage van EenVandaag die gisteren werd uitgezonden. Dat vertelt Lammert de Bruin in Radio EenVandaag.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen bezocht een gevangenis vol IS-strijders en raakte daar in gesprek met een Belgische jihadstrijder. Dat interview werd door de Vlaamse VRT aan de moeder van deze strijder vertoond.

'Heel pijnlijk'

Zij had al meer dan een jaar niks van of over hem vernomen en was in de veronderstelling dat hij was omgekomen. Om hem zo ineens op het scherm te zien was dan ook emotioneel voor haar. 

'Dit is niet wat u wilt voor uw kind', zegt Fatima, de moeder van IS-strijder Abdellah. "Voor mij is het heel pijnlijk om hem te zien". Overigens twijfelt de vrouw aan de oprechtheid van de spijt die haar zoon voor de camera betuigt. Abdellah was al in België geradicaliseerd en dreigde daar aanslagen te plegen, iets waar hij in 2015 bij verstek voor is veroordeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beruchte jihadi

"Alles gaat in de lucht in België", dreigde hij onder zijn strijdnaam Abu Jihad Al-Belgiki een aantal jaar geleden. "Ik zou zeggen van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, tot discotheken. Overal waar een ongeloof heerst."

Volgens Belgische media vertrok hij al in 2013 naar het front en ontwikkelde hij zich daar tot 'een van de meest beruchte Belgische strijders'. IS berichtte in de zomer van 2018 dat Abdellah was omgekomen, maar berichten van veiligheidsdiensten spraken dit tegen. Verslaggever Hans Jaap Melissen trof een gewonde Abdellah aan in de Syrische gevangenis die hij bezocht.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1