appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Partij Trudeau verliest meerderheid, maar blijft grootste

AFP
dinsdag 22 oktober 2019 | NOS | Redactie

De Liberale Partij van premier Trudeau verliest zijn absolute meerderheid bij de Canadese parlementsverkiezingen, maar blijft wel de grootste. Dat voorspelt omroep CBC op basis van de eerste resultaten.

Partij Trudeau verliest meerderheid bij verkiezingen Canada

Volgens de prognose van 07.00 uur staan de liberalen op 155 van de 338 zetels. Voor een meerderheid zijn 170 zetels nodig. Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet gaat leiden en dat hij afhankelijk is van kleinere, linkse partijen. Canada kent geen coalitieregering. De Conservatieve Partij van uitdager Andrew Scheer volgt op een tweede plek met 121 zetels.

Progressievere koers

"Het is een heel goede dag voor Trudeau", zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. Vooraf werd nog getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij raakte verwikkeld in meerdere schandalen. Ook kreeg hij kritiek te verwerken van zijn kiezers dat hij zijn progressieve beloftes niet was nagekomen.

Volgens Van der Horst gaat dat de komende jaren veranderen. "De koers van Trudeau zal progressiever worden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatmaatregelen. Hij heeft steun van de linkerflank nodig."

Op die linkerflank heeft Trudeau overigens meerdere opties, wat het een stuk gemakkelijker maakt om te regeren, zegt Van der Horst.

Justin Trudeau werd in 2015 tot premier gekozen, nadat de Conservatieven bijna tien jaar aan de macht waren geweest. Toen haalde hij een absolute meerderheid van 184 zetels.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1