appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Minister Bijleveld teleurgesteld in Trump over Syrië-besluit: 'Overleg eerst'

ANP
zaterdag 12 oktober 2019 | WNL | Mark Broersma

Minister Bijleveld van Defensie is teleurgesteld dat president Trump de Amerikaanse troepen uit Syrië heeft teruggetrokken zonder goed overleg met de NAVO-bondgenoten te hebben gevoerd. Dat zei de CDA-bewindsvrouw in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Vorige week maakte Trump na een gesprek met de Turkse president Erdogan bekend zijn militairen naar huis te halen, waardoor Turkije vrij spel heeft in het gebied. Sindsdien zijn de Turken met een offensief gestart om de in hun ogen terroristische Koerden aan te pakken. Bijleveld noemt de huidige situatie daar "zorgelijk".

Bijleveld verrast door Trump

Volgens de minister heeft de beslissing van Trump daarom grote effecten gehad. "De Koerden hebben met ons meegevochten en die kunnen nu een aantal dingen niet doen", doelt Bijleveld op de gezamenlijke internationale coalitie tegen Islamitische Staat. "Als je samen in een coalitie zit, moet je er samen over spreken als je je terugtrekt. Het was een verrassing voor ons dat Trump dit deed."

Bijleveld stelt dat zelfs de Amerikaanse minister van defensie verrast was door het besluit van zijn eigen president. "Als je een betrouwbare bondgenoot bent, dan praat je daar op z'n minst met elkaar over. Daar ben ik in teleurgesteld."

Geen misverstand

In een eerder stadium hadden de Amerikanen volgens Bijleveld nog aangegeven juist wel in het gebied actief te blijven. "Trump had in de verkiezingen aangekondigd dat hij weg wilde gaan. Daar bestaat geen misverstand over. Dat gingen wij verifiëren en toen zeiden de Amerikanen 'wij gaan niet'. Ja, dan moet je het eerst overleggen als je weggaat, vind ik."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1