appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Langs de oevers van de Wisła: de Poolse boeren

Dore van Duivenbode/VPRO
dinsdag 8 oktober 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

In aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europaverslaggever) voor Bureau Buitenland langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt.

Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken?

Deel 2: De Poolse boer

Dore van Duivenbode bezoekt een reusachtige groente- en fruitmarkt in het oerconservatieve zuidoosten van Polen. De plek is een verzamelpunt voor handelaren uit Midden- en Oost-Europa. De boeren van Polen kunnen, ondanks dat PiS zichzelf door geld uit te delen aan de landbouwsector als 'boerenpartij' probeert te manifesteren, hun waren aan de straatstenen niet meer kwijt. Ze vechten tegen de grensoverschrijdende concurrentie met West-Europa en het handelsembargo tegen Rusland.

Langs de oevers van de Wisla: de Poolse boeren

Een van de verkopers verloor zijn buurman, ook boer: die pleegde zelfmoord wegens de magere opbrengst en de torenhoge investeringen waarmee hij zijn bedrijf probeerde te redden. Nu de boeren failliet gaan, lijkt het einde van het traditionele Poolse plattelandsleven in zicht. De jeugd stemt dan ook het liefst nog rechtser dan PiS.

Deze reportage is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1