appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Langs de oevers van de Wisła: Gdansk

Michiel Driebergen
maandag 7 oktober 2019 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

In aanloop naar de Poolse parlementsverkiezingen op zondag 13 oktober reizen journalisten Dore van Duivenbode (van de VPRO-reisserie Moja Polska) en Michiel Driebergen (Oost-Europaverslaggever) voor Bureau Buitenland langs de Wisła, de rivier die Polen ideologisch in tweeën splijt.

Michiel portretteert "Polen A", ofwel de liberale westoever, Dore trekt door "Polen B", ofwel het conservatieve oosten. Kan Polen ooit met één stem spreken?

Deel 1: Gdansk

In deel 1 bezoekt Michiel Driebergen havenstad Gdansk, het bolwerk van de oppositie. Afgelopen januari werd burgemeester Pawel Adamowicz doodgestoken tijdens een liefdadigheidsconcert: een gebeurtenis die diepe sporen heeft achtergelaten.

Langs de oevers van de Wisla, deel 1: Gdansk

De dader was een man met een crimineel verleden en vermoedelijk niet toerekeningsvatbaar. Volgens de vrouw van Adamowicz kon de moord gebeuren in het klimaat van haat dat ontstond na voortdurend negatieve berichtgeving over de burgemeester in de publieke media en het hevige geruzie op sociale media.

Graf Adamowicz in kerk - Michiel Driebergen

Ter nagedachtenis aan Adamowicz werd in het park in Gdansk onlangs een bronzen leeuw onthuld. Op deze herinneringsplek ontmoet Michiel Driebergen de inwoners van Gdansk, die hij vraagt over hoe zij denken over het debat in hun land en de verkiezingen.

Deze reportage is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1