appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Langs de deuren om migranten een veilig thuis te bieden

Eline van Nes
woensdag 18 september 2019 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Je bent immigrant in Amerika en wil aangifte doen bij de politie. Maar in plaats van dat de politie op zoek gaat naar de dader, word jij gedeporteerd. Je bent namelijk ongedocumenteerd in het land. Dit gebeurt in Amerika steeds vaker nu de regering van Trump meer en meer op migranten jaagt.

Zijn migranten straks ook veilig in Tucson?

Mensen worden naar verblijfsdocumenten gevraagd. Hebben zij die niet bij zich, dan kunnen ze worden gedeporteerd. Onder immigranten heerst grote angst.

Een docente uit Tucson in Arizona ziet dit ook: "Ik heb veel studenten die wel eens on-gedocumenteerd zouden kunnen zijn. Maar ik vraag het nooit aan ze. Sommigen hebben het heel moeilijk en zijn doodsbang."

Sanctuary Cities

De besturen van steden als Los Angeles en Chicago besloten daarom een Sanctuary te zijn: een veilige haven. Dit houdt in dat hulpdiensten zoals de politie niet meer naar verblijfsdocumenten vragen. Dit maakt ze makkelijker en veiliger te benaderen. Migranten hoeven geen angst meer te hebben om gedeporteerd te worden, als ze bijvoorbeeld aangifte willen doen.

In Tucson, Arizona, zal ook gestemd worden of de stad zo'n Sanctuary wordt. De wetswijziging is door de burgers zelf voorgesteld, terwijl het op andere plekken vanuit de gemeenteraad kwam. Correspondent Jurriaan van Eerten ging voor Bureau Buitenland met burgers mee langs de deuren voor hun campagne. 

Eline van Nes - Tucson, Arizona

Eline van Nes - Tucson, Arizona

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1