appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Neo-nazi's Duitsland brutaal na moord op politicus

ANP
woensdag 17 juli 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

De moord op de regionale CDU-politicus Walter Lübcke, die onlangs op het terras van zijn eigen huis door het hoofd werd geschoten, opent een beerput aan informatie over extreemrechtse groeperingen in Duitsland.

Zij blijken veel beter georganiseerd en ook veel gevaarlijker dan gedacht. Dat zegt Marja Verburg van het Duitsland Instituut in Bureau Buitenland. Er worden schietoefeningen in Tsjechië gehouden en ze roepen op tot het vormen van losse terreurcellen.

De moord op Lübcke en het geweld van rechts

Geweld van de kant van neonazi's is bepaald niet nieuw in Duitsland. Het land telt bijna 13.000 rechtsextremisten die bereid zijn geweld te gebruiken. De vluchtelingencrisis in 2015 heeft de rechtse groepen verder geradicaliseerd. Veel politici, journalisten en advocaten worden bedreigd.

Maar de moord op Lübcke geeft een nieuwe dimensie aan deze bedreigingen. "Nu is het begonnen. Jij bent de volgende", luiden de dreigementen brutaal. Doordat duidelijk is dat neonazi's niet terugschrikken voor moord, jaagt het slachtoffers meer angst aan.

Je ziet ook een tegenbeweging opkomen. Twee weken geleden kochten inwoners van Ostritz al het bier in de supermarkten op. De neonazi's konden daardoor niet aan drank komen voor hun festival.

Marja Verburg

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere zomerprogrammering. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister  alle verhalen terug.

VPRO

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1