appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Tour de France
STER Advertentie

Sander Terphuis: 'Tref niet de Iraniërs maar de machthebbers met sancties'

ANP
dinsdag 16 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Probeer de machthebbers in Iran te treffen met sancties, maar spaar de gewone bevolking." Dat zegt mensenrechtenjurist Sander Terphuis in Spraakmakers over het instellen van sancties tegen Iran.

Stand.nl: De EU moet vasthouden aan de eigen koers in de kwestie-Iran

Begin deze maand werd bekend dat het land een grotere voorraad laagverrijkt uranium heeft dan volgens de Iran-deal is toegestaan. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde daarom vorige week extra sancties aan.

De Europese Unie vindt de overtreding vooralsnog geen reden om het atoomakkoord op te zeggen en meer sancties in te stellen tegen Iran.

Medicijnen te duur

Terphuis, die op achttienjarige leeftijd vluchtte voor het regime, heeft nog steeds veel vrienden en familie in Iran wonen. Hij hoopt dat welke koerst de EU ook kiest in de Iran-kwestie, dit gedaan wordt met oog voor het leed van de bevolking. "Ik sprak zondag met mijn broer, die een medicijn wil kopen voor zijn zieke zoontje", aldus Terphuis. "Hij vertelde me dat hij dat medicijn door de sancties niet meer kan betalen."

Hij pleit voor het treffen van de machthebbers zélf. Onlangs heeft de Amerikaanse president Trump nog financiële maatregelen getroffen tegen ayatollah Khamenei en mensen in zijn omgeving. "Zo’n sanctie raakt de mensen die de ellende in Iran al veertig jaar aanrichten", aldus Terphuis. 

Overleg 

Volgens diplomatie-expert Robert van de Roer moet het zespartijenoverleg - het overleg wat tentgrondslag lag aan de Iran-deal - nieuw leven worden ingeblazen. "De VS zijn uit de deal gestapt. Ga opnieuw aan tafel en zeg dat de deal aangescherpt moet worden."

Het alternatief is volgens Van de Roer 'schieten'. Bij de provocaties zoals de afgelopen weken in de Straat van Hormuz, zijn we volgens de expert met de schrik vrijgekomen. "Een verkeerde reactie en we hebben de poppen aan het dansen."

Stand.nl: De EU moet vasthouden aan de eigen koers in de kwestie-IranCorrectie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1