Buitenland
KRO-NCRV

Jeffrey Epstein: 'weer een voorbeeld van klassenjustitie in Amerika'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeffrey Epstein: 'weer een voorbeeld van klassenjustitie in Amerika'

Hoe kan het dat invloedrijke Amerikanen in het vliegtuig genaamd de 'Lolita Express' stapten? Dat vraagt Yoeri Albrecht van de Balie zich af in Spraakmakers. Multimiljonair Jeffrey Epstein kon jarenlang kinderen misbruiken en hoefde amper vast te zitten na zijn veroordeling. "Het is alweer een voorbeeld van klassenjustitie in Amerika."

2008

Het verhaal kwam aan het licht dankzij de onderzoeksjournalistiek door de krant Miami Herald. Zij gebruikten de informatie van de rechtszaak van Epstein uit 2008. Daar werd hij wél veroordeeld, maar kreeg amper straf. De verantwoordelijke rechter Acosta is nu minister in het kabinet van Trump.

"Stel je voor dat deze journalisten er niet waren geweest." Ilse Openneer, adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws, prijst de onderzoeksjournalistiek. Toch duurde het nog een halfjaar na de publicatie totdat Epstein de voorpagina's haalde.

Nog een andere reden waarom de journalistiek er niet op gedoken is, is volgens Openneer het gebrek aan beeldmateriaal. "Tv-nieuws is gebaat bij beelden", zegt Openneer. Het was dus simpelweg wachten op de persconferentie, denkt ze.

Oligarchie

Volgens Albrecht doet de huidige situatie in de Verenigde Staten erg denken aan een oligarchie. "De superrijken in Amerika staan boven de wet", aldus Albrecht. Hij haalt daarnaast de econoom Thomas Piketty aan. "Die wijst erop dat de rechtsstaat en democratie niet bestand zijn tegen de superrijken. Dit is er een goed voorbeeld van de oligarchisering."

Albrecht trekt de vergelijking met een zwarte Amerikaan met hasj in zijn dashboardkastje. "Daar zijn dan minimumstraffen voor, maar dit soort dingen kunnen achteraf afgekocht worden."

Het Mediaforum met Yoeri Albrecht en Ilse Openneer

Ster advertentie
Ster advertentie