appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Iedere Italiaan weet: in Italië is alleen augustus echt heilig

Italië
vrijdag 14 juni 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Italië in augustus begrijpen is Italië begrijpen. Want dit land draait niet om de zon, zoals de rest van de wereld, het draait om augustus. Het is een maand zo machtig dat al het andere ervoor moet wijken; de politiek, de maffia, het voetbal, zelfs de kerk. Iedere Italiaan weet: in Italië is alleen augustus echt heilig. Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg legt het uit in Kunststof.

Jarl van der Ploeg over Italië

Je voelt in Italië dat je echt leeft

Jarl van der Ploeg

Waarom liggen linkse politici op Toscaanse stranden, terwijl die van rechts juist in Emilia-Romagna zonnen? Waarom drinken Italianen zo weinig tijdens hun strandfeesten en is de zee altijd leeg tussen een en vier ’s middags? En, zeker niet onbelangrijk, waarom moet je op een Italiaans strand nooit naast een oud vrouwtje zonder smartphone gaan liggen? 

Jarl van der Ploeg komt al een leven lang in Italië en inmiddels woont de correspondent in Rome. In zijn nieuwe boek legt hij de Italiaanse volksaard uit.

Haat-liefde verhouding

"Net als elke Italiaan heb ik een haat-liefde verhouding met dit land en met Rome. Organisatorisch en financieel is het hier een ramp, maar er is ook zoveel moois om van te houden."

"Dit land roept veel emoties op, dat is het nadeel en voordeel. Ik denk altijd zo, wil ik dan liever in een goede georganiseerde middelgrote stad onder een systeemplafond zitten? Je voelt hier dat je echt leeft. Maar er is veel mis in het land; er is een migrantencrisis en een eurocrisis. En een man aan het roer die het er allemaal niet beter op maakt."

Jarl van der Ploeg in Kunststof

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1