appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

'Ik zit in een gebouw dat wordt omsingeld door scherpschutters'

ANP
maandag 3 juni 2019 | NOS | NTR | Redactie

Het regime in Soedan beloofde geen geweld te gebruiken tegen demonstranten. Maar afgelopen dagen werd met scherp geschoten en werden zeker negen mensen gedood. Honderden mensen raakten gewond. Sudan Abdelmonim Ali, demonstrant van het eerste uur, zit momenteel in een gebouw dat wordt omringd door scherpschutters. 

Hij vertelt na 17.00 uur over de gespannen situatie in de uitzending van Nieuws en Co

Sudanese veiligheidsdiensten hebben vanmorgen in Khartoem de aanval ingezet op betogers die al weken demonstreren voor het hoofdkwartier van het leger.

Volgens activisten probeert het leger de actievoerders hiermee uit elkaar te drijven. Op beelden zijn brandende tenten te zien en mensen die wegrennen, met op de achtergrond het geluid van geweervuur. Protestleiders roepen medestanders op om naar de plek van de demonstratie te komen.

Bezette bruggen 

Aan die oproep wordt gehoor gegeven. Ambtenaren verlaten hun kantoren om te demonstreren en overal in de stad worden barricades opgeworpen. Ook proberen de betogers de drie bruggen over de Nijl te bezetten.

In de tweede stad van Sudan, Omdurman, hebben duizenden demonstranten wegen geblokkeerd met stenen en brandende autobanden, uit protest tegen de aanval op de demonstranten in Khartoem.

De duizenden demonstranten protesteerden in Khartoem in eerste instantie tegen president Bashir, maar hij werd in april afgezet door het leger. Sindsdien vragen de demonstranten het leger, dat de macht heeft overgenomen, plaats te maken voor een burgerregering.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1