appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Verdeeld België naar de stembus

Yorick Janssens
zaterdag 25 mei 2019 | VPRO | Michelle Salomons

De Belgen gaan zondag niet alleen stemmen voor het Europese Parlement, maar ook voor zes andere parlementen. Het politieke systeem is er, op zijn zachtst gezegd, complex. Het idee achter al deze parlementen is dat de regionale belangen in het land beter worden vertegenwoordigd, maar de vraag rijst of België hierdoor juist niet verder uit elkaar is gegroeid?

Het wordt vooral spannend of ze nog een regering kunnen vormen na zondag. België heeft al het record 'regering vormen' op zijn naam staan en het is de vraag of het land dit record verbreekt. "Het land is verdeeld. Walen lezen bijvoorbeeld geen Nederlandstalige kranten en Vlamingen volgen de Franstalige media niet", zegt de Belgische schrijver Pascal Verbeken in Bureau Buitenland. Hij schreef verschillende boeken over zijn land, zoals Arm Wallonië en Grand Central Belge.

Wankel gedrocht

In Vlaanderen spelen migratie en klimaat een belangrijke rol tijdens de verkiezingen, terwijl deze thema's in Wallonië nauwelijks leven. In het zuiden van België gaat het om armoede en andere sociaal-economische problemen. Door deze verschillen kan de regering volgens Verbeken alleen een "wankel gedrocht worden waarmee de meerderheid van de bevolking geen vrede heeft".

Belgofiel

Ondanks het sombere vooruitzicht dat Verbeken voor België schetst, noemt hij zichzelf een Belgofiel. "Het zal na zondag weer heel lang duren voordat er een compromis komt, maar dat is de enige manier om België draaiende te houden. Als Belg moet je sowieso een soort generositeit hebben tegenover alles dat niet lukt om in dit land te kunnen leven." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1