Buitenland
VPRO

'Met een paar cent extra is het regenwoud te redden'

foto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAKfoto: EPA/HOTLI SIMANJUNTAK
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met een paar cent extra is het regenwoud te redden'

In Azië en Latijns-Amerika moeten oerwouden wijken voor intensieve landbouw. Niet zelden verandert de grond na een paar jaar in woestijn, en kapt de boer een volgend stuk oerwoud. Maar het kan ook anders, zag Bureau Buitenland-collega Edwin Koopman.

Boeren in de tropen - maar ook in Nederland - kunnen veel duurzamer aan de slag en het kost ons bijna niets, volgens ondernemer Erwin van Woudenberg. Hij brengt dat met zijn bedrijf meteen in praktijk. Hij verdubbelt de inkomsten van boeren bij het inkopen van verschillende producten - zoals rubberen balletjes en tape. Daarmee wil hij de natuur ook verdubbelen.

Nieuwe landbouw voor de tropen

"Boeren verdienen structureel te weinig voor hun gewas. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar overal ter wereld. Van hen kun je dus niet verwachten dat zij alle problemen oplossen." Die boeren moeten namelijk een zo hoog mogelijke productie per hectare halen om hun boerderij rendabel te houden. "Daarom trekken ze alles uit de bodem. Dat zorgt er weer voor dat we wereldwijd met problemen kampen als slechte bodem- en luchtkwaliteit, verminderde biodiversiteit en klimaatverandering."

Van Woudenberg wil met zijn idee die negatieve prikkel wegnemen. "Als een boer nu twee keer zoveel voor zijn product krijgt, hoeft hij niet zulke roofbouw te plegen." Als voorbeeld noemt de ondernemer een rolletje tape die fysiotherapeuten gebruiken. Van Woudenberg betaalt katoenboeren 16 cent, in plaats van de reguliere 8 cent. "In principe betekent dat de boer twee keer minder grond hoeft te cultiveren. Of hij kan weer andere dingen dan katoen verbouwen, kippen houden: allemaal beter dan alleen een monocultuur aan katoenplanten."

Om te controleren of de boeren zich inzetten voor een betere planeet en niet alsnog roofbouw plegen, houdt Van Woudenberg contact met de boer en reist hij af en toe naar de boeren. "Ik zie echt dat deze manier van ondernemen impact heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie