appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zo onderzoeken veiligheidsdiensten of IS echte video's plaatst

EPA
dinsdag 30 april 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Een nieuwe video van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi houdt de gemoederen bezig. Hij heeft het daarin over de aanslagen in Sri Lanka en waarschuwt voor meer aanslagen. Inlichtingendiensten checken of de video wel echt is. Maar hoe doe je zoiets? Terrorismedeskundige Glenn Schoen legt het uit in Radio EenVandaag.

Terrorismedeskundige Glenn Schoen vertelt hoe je video's van terreurorganisaties onderzoekt

In het verleden werkte Schoen in de Verenigde Staten mee aan het checken of video's van terroristische organisaties al dan niet 'echt' waren. Hij weet dus als geen ander waar je op moet letten.

Stem en lichaamstaal verraden veel

Bijna alles is belangrijk is en te onderzoeken door geheime diensten, vertelt hij. Maar de belangrijkste zaken zijn toch stem en lichaamstaal. "Heeft iemand bepaalde maniertjes, dan zie je dat zeer waarschijnlijk terug op zo'n video. Klopt iemands stem? Ook de kadans van de stem en de intonatie zijn belangrijk."

Tegenwoordig is het nóg belangrijker om te checken of een video of audioboodschap 'echt' is. Met speciale software is het mogelijk om video's te 'vervalsen'.

Locatie verraden

Het plaatsen van een video is verder ook niet zonder gevaar voor een terreurorganisatie. Veiligheidsdiensten zullen namelijk op ieder detail letten, zo ook waar en wanneer de video gemaakt kan zijn. In het ergste geval verraad je daarmee de plek waar je je op dat moment bevindt.

Maar ook de boodschap van de video is van belang. Want is het wel logisch wat de spreker zegt en is het moment waarop een tape naar buiten komt ook logisch? "In het geval van IS is er nu wel wat te melden. Ze hebben terrein verloren, maar hebben nu met de aanslagen in Sri Lanka weer hun eerste 'succes' geboekt. Ze hebben een verhaal: de strijd is een nieuwe fase in gegaan, ze zijn nog niet verslagen", vertelt Schoen.

Oftewel: diensten zijn wereldwijd nu massaal bezig om met diverse deskundigen allerlei historische gegevens van Al-Baghdadi te checken en te kijken of dat klopt met de nieuwe video. Tot op heden heeft het er nog alle schijn van dat het echt om de IS-leider gaat.

Terrorismedeskundige Glenn Schoen vertelt hoe je video's van terreurorganisaties onderzoekt

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1