appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Door deze app hoeven vrouwen niet meer bij vreemde mannen achterop

Adi Weda (ANP)
vrijdag 26 april 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

Indonesië wordt langzaam maar zeker conservatiever en daar proberen bedrijven op in te spelen. Producten of diensten die zich aan de regels van de sharia houden, het islamitisch recht, zijn dan ook populair. Dat geldt ook voor de app Ojesy: een brommertaxidienst speciaal voor en door vrouwen zodat ze niet bij onbekende mannen achterop hoeven.

Annemarie Kas in Indonesië

Op haar witte Honda Beat rijdt Patur door Jakarta. Dagelijks vervoert ze vrouwen van A naar B met behulp van de populaire app, uit te spreken als "O-djessie". Verslaggever Annemarie Kas maakte gebruik van de taxidienst en ging achterop bij Patur.

Seksuele intimidatie

De app werkt volgens de regels van de sharia, het islamitisch recht. Volgens de sharia mogen vrouwen geen mannen aanraken die geen familie van hen zijn. En achterop een brommer zitten gaat nogal moeilijk zonder aanraking. Omdat de brommer het meest gebruikte en snelste vervoersmiddel is in grote Indonesische steden, biedt Ojesy uitkomst.

"Ik vind het vertrouwder en veiliger bij een vrouw achterop. De mannen zijn laks en hebben minder respect voor vrouwen", vertelt klant Nina. "In grote steden komt seksuele intimidatie bovendien vaak voor."

Patur en Nina (bron: Annemarie Kas)

Vrouwenpower

Het klinkt vrij strikt: vrouwen die niet bij mannen achterop mogen. "Maar de app is juist bedoeld om vrouwen te empoweren", vertelt Patur. "Vrouwen kunnen nu zelf op pad dus ze zijn vrijer, chauffeurs bepalen zelf hun werktijden en hebben eigen inkomsten." En Patur zelf? Die heeft inmiddels al 50.000 kilometer op haar teller.

Rijd met Patur mee door Jakarta!

Meer Bureau Buitenland?

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 19.00 tot 19.30 uur. Presentatie: Chris Kijne, Eric Arends en Nadia Moussaid.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1