Buitenland
VPRO

De Heilige Koe #3: Reis mee naar een ultramoderne smart city!

foto: YouTube/Creating Dholera: India’s largest greenfield smart cityfoto: YouTube/Creating Dholera: India’s largest greenfield smart city
  1. Nieuwschevron right
  2. De Heilige Koe #3: Reis mee naar een ultramoderne smart city!

Moderne gebouwen, high-tech infrastructuur, schone parken en een fijn ondernemersklimaat. Welkom in de stad Dholera, de gloednieuwe hub tussen New Delhi en Bombay die te bereiken is per hypermoderne kogeltrein. Reis je mee met Bureau Buitenland?

Creating Dholera: India’s largest greenfield smart city - Aecom

We moeten je helaas teleurstellen. De smart cities die de Indiase premier Narendra Modi vijf jaar geleden beloofde zijn nog verre van voltooid. In de derde aflevering van De Heilige Koe vertellen antropologen Sanderien Verstappen en Joop de Wit wat er mis is gegaan met Modi’s grootse innovatieplannen.

Banen, banen, banen

In 2014 beloofde premier Modi dat hij honderd zogenaamde smart cities zou ontwikkelen. De steden zijn 'smart' omdat ze moderne technologie gebruiken om het leven van de inwoners te verbeteren. "Het idee was onderdeel van een grotere campagne om werkgelegenheid te creëren. Dat was een van Modi’s grote verkiezingsbeloftes", zegt Verstappen in Bureau Buitenland.

Maar van deze honderd smart city-projecten is eind 2018 pas eenderde voltooid. "De implementatie is heel erg traag gegaan. Het geld is inmiddels wel toegewezen, maar niet uitgegeven", aldus Verstappen.

Diamant in rommelige tuin

Volgens de Wit zijn de projecten zonde van het geld: "De smart city is een technologisch idee om in te grijpen in een een ingewikkelde omgeving met veel bestuurlijke lagen. Basisvoorzieningen zoals onderwijs worden niet goed aangepakt. Ik zie smart cities zo: je dropt een diamant in wat verder een rommelige tuin is", aldus De Wit.

Benieuwd wat Verstappen en de Wit nog meer te zeggen hebben over Modi's innovatieplannen? Luister de derde aflevering van De Heilige Koe terug:

Hoe smart zijn Modi’s smart cities?

Ster advertentie
Ster advertentie