appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Ramp Mozambique minstens zo groot als Katrina'

AFP
donderdag 21 maart 2019 | NOS | Redactie

In Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn zeker 350.000 mensen in gevaar na orkaan Idai, die vorige week over het zuiden van Afrika raasde. De havenstad Beira werd het zwaarst getroffen.

'Ramp Mozambique minstens zo groot als Katrina'

De schade is er enorm, vertelt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar de meeste zorgen gaan over het binnenland. Daar zagen we vanuit de lucht een zee van diepe modder. Mensen die daar aanwezig waren hadden geen schijn van kans om te overleven."

Hulpverleners vertellen dat de ramp minstens zo groot is als Katrina, de orkaan die in 2005 vele slachtoffers maakte in de Verenigde Staten. "En daar had je nog enige infrastructuur", zegt Vermeulen. "Die ontbreekt hier grotendeels."

Hulpactie

In Nederland zijn er inmiddels hulpacties op touw gezet. De Mozambikaanse Anifa Pereira uit Spijkenisse zamelt geld in voor de getroffenen in Beira. Op 30 maart organiseert de Mozambikaanse gemeenschap in Nederland een grote inzamelingsactie van hulpgoederen. 

Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 opengesteld voor hulp aan slachtoffers van de orkaan Idai. De organisatie schat in dat alleen al voor de zwaarst getroffenen in Mozambique voor 9 miljoen euro aan noodhulp nodig is.

Matthijs Holtrop op bezoek bij de Mozambikaanse Anifa Pereira

Matthijs Holtrop op bezoek bij de Mozambikaanse Anifa Pereira II

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1