appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Van wie is de Noordpool nou eigenlijk?

Kadir van Lohuizen
vrijdag 1 maart 2019 | VPRO | Niyireth Koelmans Twitter

Fotojournalist Kadir van Lohuizen zag tijdens zijn reis de Noordpool voor zijn lens verdwijnen. Dat heeft meer gevolgen dan alleen de stijging van de zeespiegel, de strijd om grondstoffen loopt ook hoog op. "Landen als Rusland en de Verenigde Staten komen opeens dichtbij elkaar te liggen", zegt van Lohuizen in Bureau Buitenland. 

Nu het ijs op de poolkap smelt, azen aangrenzende landen op de schat aan grondstoffen die zich vermoedelijk onder de zeebodem bevinden. "Ze denken dat ze daar een jackpot gaan vinden. Het is waarschijnlijk een van de grootste goudmijnen ter wereld", aldus van Lohuizen.

Van wie is de Noordpool nou eigenlijk?

Ondertussen worden delen van de Noordpool gemilitariseerd. Van Lohuizen: "De Amerikanen hebben het kustwachtproject Arctic Shield. Dat wordt verkocht als missie om nieuwe scheepvaartroutes te bewaken, maar dat is natuurlijk onderdeel van een nieuw vijanddenken."

Rusland koploper

De Russen liggen mijlenver voor op de rest, militair én economisch gezien, rondom de Noordpool. "De Russen hebben al in 2007 een vlag onder het ijs geplaatst," zegt van Lohuizen, "ze hebben als enige diepzeehavens en zestig moderne ijsbrekers." Daarmee proberen de Russen een stevige claim te leggen op het oostelijke deel van de Noordpool.

Kijk ook naar VPRO Tegenlicht: De Verovering van de Noordpool, zondag 3 maart om 21:05 uur op NPO 2.

Van wie is de Noordpool nou eigenlijk?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1