appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Begraven onder een snelweg of brug

Bron: Miquel Gonzalez
zaterdag 23 februari 2019 | VPRO | Niyireth Koelmans Twitter

De Spaanse regering wil het lichaam van dictator Franco vóór de vervroegde verkiezingen van eind april uit zijn controversiële praalgraf halen. Franco's slachtoffers liggen juist vaak nog in anonieme massagraven verspreid door het land. Fotograaf Miquel Gonzalez vertelt in Bureau Buitenland over zijn project Memoria Perdida, Verloren Herinnering, waarin hij deze vergeten plekken vastlegt.

Franco moet verhuizen

Zeker 114.000 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de repressieve dictatuur van Generaal Franco liggen in ongemarkeerde massagraven. Miquel Gonzalez: "In de vijftien jaar dat ik in Barcelona woonde, kwamen de massagraven nooit ter sprake. Maar heel Spanje ligt vol."

Als kind van Spaanse ouders raakte Gonzalez gefascineerd met dit onopgeloste trauma. Hij fotografeerde de locaties van de ongemarkeerde graven: "Ze liggen vaak onder een snelweg of onder een brug", aldus Gonzalez. "Monumenten wilde ik bewust niet fotograferen."

Franco moet verhuizen

De socialistische regering van president Sánchez geeft de nabestaanden van Franco tot eind volgende week om een nieuwe plek te bedenken voor zijn stoffelijk overschot. Het lichaam ligt sinds zijn dood in de Vallei der Gevallenen, een imposant monument voor de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog.

Miquel Gonzalez - Vallei der Gevallenen

De socialistische regering wil dat de stoffelijke resten van de dictator vóór de vervroegde verkiezingen eind april worden weggehaald. De vraag is of dat gaat lukken. "Franco's familie gaat hier zeker tegen in beroep", aldus Gonzalez.

Franco moet verhuizen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1