Buitenland

Justin Trudeau beloofde groen, maar is dat ook gelukt?

foto: Egbert Hermsenfoto: Egbert Hermsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Justin Trudeau beloofde groen, maar is dat ook gelukt?

[KRO-NCRV] Going Green, het milieu centraal stellen. Het was een van de verkiezingsbeloftes van Justin Trudeau en zijn liberale regering. Nu de Canadese premier bijna een jaar aan het roer staat, kijken we deze week in De Ochtend op NPO Radio 1 of hij de torenhoge verwachtingen kan waarmaken. Is het Trudeau in zijn eerste jaar gelukt zijn milieu-beloften te realiseren? Egbert Hermsen ging op onderzoek uit.

Shit, denk ik. Doe ik nog zo mijn best om perfect de taal te spreken, vraagt deze vrouw me na twee zinnen in het Engels: spreek jij soms Nederlands? Het is 14 augustus en in het centrum bekijken duizenden mensen de jaarlijkse Fierté Montréal, de LGBT-parade. Meest prominente deelnemer is de premier zelf. Casual gekleed loopt hij voor de stoet uit en wordt overal enorm enthousiast begroet en toegejuicht.

Een vrouw doet niet mee, maar ze is de enige die "stop Energy East, stop Trudeau" staat te schreeuwen. Ik hoor haar toevallig omdat ik aan haar kant van de weg loop.

Pijplijn van 4600 kilometer

De pijplijn waar het allemaal om draait, moet het oosten en westen van Canada met elkaar verbinden. Het gaat om een pijplijn van in totaal 4600 kilometer, een omstreden project waar al sinds 2013 over wordt gedebatteerd. Volgens Rosemary Frei (52), de eenzame demonstrant, moeten de plannen direct de prullenbak in. Vanwege de te grote risico’s voor kwetsbare gebieden die worden doorkruist, maar ook omdat het miljardenproject is gebaseerd op oude, vervuilende technologie.

Frei vertelt dat ze een Nederlandse moeder heeft, dat ze ooit parlementskandidaat was voor de Green Party en medische publicaties schreef. Dat alles heeft ze recent losgelaten. "Ik ben nu fulltime milieuactivist omdat ik niet kan aanzien wat onze natuur wordt aangedaan."

Microplastics

Een week later ontmoet ik in een jachthaven in Toronto twee wat mildere milieuactivisten. Jen Pate en Elaine McKinnon zijn initiatiefnemers van Exxpedition Greatlakes 2016. Ruim duizend vrijwilligers verzamelen die dag watermonsters in alle vijf de grote meren. Doel is onderzoeken hoeveel microplastics er in het water zitten. Pate en McKinnon maken zich zorgen over die waterkwaliteit. Vrijwilligers analyseren ter plekke de eerste monsters en overal vinden ze die minuscule rode, blauwe en gele stukjes plastic.

Gematigd positief

In tegenstelling tot Rosemary Frei zijn deze milieuactivisten gematigd positief over de regering Trudeau. "Er waait een andere wind en milieu staat weer op de agenda." Ze blijven wel realistisch. "Natuurlijk moeten we als burgers wel de politiek onder druk blijven zetten, het is een gedeelde verantwoordelijkheid."

Love-in

Rosemary Frei blijft somber. "We gaan de verkeerde kant op, maar ik voel me soms een roepende in de woestijn." Ze geeft zelf ook toe dat haar protest tijdens de parade in Montreal niet veel mensen overtuigd zal hebben. Trudeau al helemaal niet. "Het was misschien niet het meest geschikte moment om te protesteren. Die parade was toch een beetje een love-in voor Trudeau."

Ster advertentie
Ster advertentie