Buitenland
VPRO

Dit is waarom graffiti legaal is in Bogotá

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom graffiti legaal is in Bogotá

De Colombiaanse hoofdstad Bogotá wordt door graffitikunstenaars gezien als het Latijns-Amerikaanse mekka voor straatkunst. Bureau Buitenland ging een kijkje nemen in dit openluchtmuseum van muurschilderingen.

“De reden van de enorme hoeveelheid graffiti hier is dat het maken ervan niet meer illegaal is”, zegt Mónica Rivera, oprichter van Bogotá Graffiti Tours. “Het is niet langer een misdaad waarvoor je kan worden opgepakt.”

Dagelijks organiseert Rivera meerdere rondleidingen voor toeristen langs de vele metershoge schilderingen op historische panden, schuttingen en flatgebouwen in het centrum van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Die zijn uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde attractie.

Justin Bieber

Dit lokale gedoogbeleid begon met een tragisch incident. In 2011 werd een jonge graffitikunstenaar door de politie doodgeschoten. Niet veel later kwam Justin Bieber naar Colombia. Hij beschilderde ook een muur en kreeg daarbij van diezelfde politie juist bescherming. De graffiti-gemeenschap was woedend. Uit protest gingen driehonderd artiesten 24 uur lang schilderen, waarop de toenmalige burgemeester bepaalde dat graffiti niet langer een misdaad zou zijn en dat de artiesten geen gevaar meer lopen.

Veel bewoners zijn blij met de buitenkunst. “Vroeger werden al mijn muren hier beklad met scheldwoorden,” zegt kruidenier Alfredo Rico. “Nu maken ze er een mooi schilderij op, dat werkt als bescherming. Vandalen spuiten er niks overheen. Wij zijn er hartstikke blij mee.”

Het werk van Bieber is overigens alweer verdwenen. Een dag erna werd het overgespoten door een andere kunstenaar.

Ster advertentie
Ster advertentie