appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Petra Possel tegen Willem de Gelder: 'Poëzie kan jou genezen'

NPO Radio 1 Boekenpodcast
zaterdag 29 februari 2020 | NTR | Redactie Twitter

In een nieuwe aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast ontstaat tussen Petra Possel (Mangiare! – NTR) en Willem de Gelder (Dit is de zaterdag/zondag - EO) een gesprek over de verbeelding, poëzie, complotdenken en liberale leegte.

Habitus, van Radna Fabius

Willem: "Ik heb volgens mij nog nooit poëzie gelezen."

Petra: "Als er nou iets van de verbeelding is, dan is het poëzie wel. Poëzie, ik wil daar niet al te heilig over doen, maar het is zo'n mooie taal om iets uit te drukken, wat zich in de rest van alle beeld- en geluidstaal zo moeilijk laat uitrukken. Ik heb veel waardering voor mensen die hun nek uitsteken en dit aan het papier durven toe te vertrouwen.

Ik raad je een poëziebundel per dag aan.

Petra Possel

Er is heel veel mooie poëzie. Er is een hele golf van nieuwe dichters, waar echt waanzinnig veel talent bij zit. Een van die mensen is Radna Fabius. Het is bijna een militante bundel, waarin zij opkomt voor haar recht als vrouw."

Heeft u een boekentip? Laat het ons weten!

We horen graag wat er gelezen wordt in uw leesclub. Welk boek mogen we niet missen? Waarom mogen we dat niet missen? Mail ons uw boekentip naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen uw tips mee in onze volgende Boekenpodcast.

Peter Buurman en Bas Heijne

"Petra slaap jij een beetje goed?", vraagt Willem aan Petra naar aanleiding van het boek Een goede nachtrust, van Peter Buurman. "Je vraagt het aan een vrouw die 57 is", antwoordt Petra. "Geen een vrouw van deze leeftijd slaapt goed. Naarmate je ouder wordt, slaap je wat onrustiger helaas, en niet beter."

"Ik slaap zelf vrij makkelijk", vertelt Willem. En vervolgent over het boek: "Ik heb ook erg gelachen. Dat vind ik altijd leuk bij boeken. Je leest natuurlijk heel veel bloedserieuze, verdrietige verhalen en dan is zoiets tragikomisch eigenlijk ook best leuk om te lezen. Ik vind Peter Buurman heel erg grappig. Maar waarom hij precies grappig is, dat weet ik niet zo goed."

Ik vind Bas Heijne altijd heel interessant om te lezen

Willem de Gelder

Daarnaast vertelt Willem over het essay van Bas Heijne, Mens/onmens, waarin de schrijver twee grote obsessies van onze tijd bespreekt: waarheid en identiteit. "Ik vind Bas Heijne altijd heel interessant om te lezen. De hoeveelheid thema's die hij kan bespreken in 128 pagina's vind ik echt indrukwekkend. Als je het leest denk je, wat hebben deze thema's allemaal met elkaar te maken. Maar als je het dan even op je in laat werken, denk je, oh ja." 

Petra: "Ik ben heel benieuwd naar dat boek". "Ik zou het zeker lezen", aldus Willem af. 

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1