appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Sluiten kerken vanwege corona is inbreuk op de godsdienstvrijheid'

ANP
vrijdag 23 april 2021 | EO | Dit is de Dag

Kerken, moskeeën en andere godsdienstige gebouwen mogen gesloten worden als er sprake is van een brandhaard. Dat heeft minister Hugo de Jonge laten weten. Predikant Willem Jan van Gent noemt dat in Dit is de Dag een inbreuk op godsdienstvrijheid: "Er wordt nu een grens overschreden."

Godsdienstvrijheid in gevaar als kerken moeten sluiten?

Van Gent zag dit besluit niet aankomen. "In deze hele pandemie heeft de overheid de godsdienstvrijheid altijd gerespecteerd en hebben ze nooit een poging gedaan om de erediensten helemaal stil te leggen. Natuurlijk is de godsdienstvrijheid niet absoluut, volgens de Grondwet geldt het behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet, maar juist dat hebben de kerken het afgelopen jaar laten zien. Daarom blijf ik ook preken."

Stemmingmakerij

Collega-predikant Tom Mikkers noemt de reactie van Van Gent stemmingmakerij. "De godsdienstvrijheid staat op het spel in Noord-Korea of China. We hebben hier gewoon te maken met een pandemie. Ik vind het boerenverstand om daarin mee te gaan. De overheid en de kerk zijn niet elkaars vijand in dit geval."

Gemeentes

Gemeentes moeten uiteindelijk besluiten of een kerk, moskee of ander gebedshuis wordt gesloten. Burgemeester Jan van Belzen (SGP) van Barendrecht ziet het alleen als uiterste optie: "Alleen in extreme situaties, wanneer de burgemeester niets meer kan, kan ik mij voorstellen dat het zou kunnen. Maar ik ben daar heel voorzichtig in, want de godsdienstvrijheid is een hoog goed."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1