Binnenland
KRO-NCRV

Het was 'een heftig weekje wel' voor burgemeester Depla van Breda

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het was 'een heftig weekje wel' voor burgemeester Depla van Breda

"Het was wel een weekje, ja." Paul Depla, de burgemeester van Breda, besloot deze week geen vergunning te geven voor het 538 Koningsdag-feest in zijn stad. Bij Spraakmakers legt hij uit waarom hij tot die beslissing kwam en over alle ophef rondom het evenement.

Bij het Fieldlab-experiment op Koningsdag zouden 10.000 mensen aanwezig mogen zijn, de kaarten waren zo uitverkocht en werden al snel voor hoge bedragen doorverkocht. Maar kritiek was er ook en die bleek breedgedragen toen een petitie tegen het evenement van een arts van het Amphia Ziekenhuis massaal werd ondertekend. Inmiddels hebben ruim 390.500 mensen daaronder hun digitale handtekening gezet.

Dat het zo zou gaan stormen, had Depla niet verwacht. "Tien dagen geleden dachten we: iedereen wil dit organiseren en leren hoe we uit de crisis komen. We hebben iets wat perspectief geeft." Waar Depla om 21.00 uur dinsdagavond nog dacht iets moois binnengehaald te hebben voor zijn stad, begon de kritiek om 21.10 uur al aan te zwellen. "Vanuit horeca kregen we de vraag: waarom dit wel en de terrassen niet? Dat begrijp ik heel goed. Horecamensen zijn echt bezig om te overleven, dit was een klap in het gezicht."

'Te veel focus op positieve'

Depla geeft toe te veel gefocust te hebben op de positieve geluiden ten aanzien van dergelijke evenementen. "Je baseert je op positieve reacties op de eerdere Fieldlabs, op de mensen die perpectief willen. Deze experimenten zijn een belangrijk instrument en worden door de Kamer ondersteund. Hier kun je toch niet tegen zijn, dachten we. Daar hadden we kritischer naar moeten kijken. Je bent blind voor mogelijke andere signalen."

Om maar aan te geven hoe lastig het te peilen was, vertelt Depla over een gesprek dat hij voerde de middag voor het evenement aangekondigd werd. "Ik ben bij een aantal mensen langs geweest die rondom het terrein wonen. Een vrouw die in het ziekenhuis werkt, was niet blij met het evenement, maar zei ook dat ze wel snapte dat we dit soort testen moeten doen om te onderzoeken hoe we weer open kunnen."

Ingehaald door de werkelijkheid

"Toen we begonnen erover te praten begin maart stond het er beter voor met besmettingen. We zijn ingehaald door de werkelijkheid", gaat Depla verder. "Daarnaast werd het sterk gepromoot als feest in plaats van als experiment - als je dat afzet tegen de strijd in het ziekenhuis, dan loopt dat te ver uit elkaar."

Doorslaggevend om geen vergunning te verlenen waren aangekondigde protesten bij het evenement. Depla: "Er waren drie groepen die vanuit hun perspectief tegen dit evenement waren en zouden gaan protesteren. Dat kwam samen onder het motto: de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Die ontstane beweging zorgde ervoor dat het niet veilig georganiseerd kon worden."

Paul Depla over hoe het kabinet en gemeenten de coronacrisis kunnen aanpakken om problemen in onze samenleving op te lossen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie