appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Pretparken vinden de investering van 925 miljoen in sneltesten 'niet per se nodig'

ANP
dinsdag 13 april 2021 | AVROTROS | Blok&Toine

925 miljoen euro. Dat is het bedrag dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een private stichting stort voor het realiseren van sneltesten bij evenementen. Het moet Nederland de komende maanden weer van het slot halen. Een ongebruikelijke constructie die niet transparant is, concludeert Follow The Money na onderzoek. Maar hebben dierentuinen, musea en pretparken er ook daadwerkelijk iets aan?

"Voor ons is het niet per se nodig", zegt Kees Klesman in Blok&Toine. Klesman is directeur van de Club van Elf. Vierentwintig toonaangevende Nederlandse dag-attracties zoals dierentuinen, pretparken en musea zijn betrokken bij de Club van Elf. Klesman geeft aan dat hij prima veilig open kan, ook zonder sneltesten. "Wij kunnen goed open zonder sneltesten, maar dan wel met de helft van de capaciteit en op anderhalve meter afstand voor de bezoekers."

'Steun voor bedrijven'

Klesman geeft aan soms bang te zijn dat bezoekers zich niet willen laten testen. "Uit de eerste testen van onze pilot blijkt dat er een terughoudendheid is. We krijgen veel mailtjes van bezorgde ouders, maar ook ouderen."

Klesman had liever gezien dat het ministerie het geld op een andere manier had ingezet. "Het liefst voor steun voor deze bedrijven. De regeling die we op dit moment hebben is soms niet voldoende. Wij hebben de oplossing voor heel veel problemen rondom de coronadrukte. We kunnen namelijk op een veilige manier gewoon open."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1