appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Virologisch gezien is het mogelijk om de terrassen te openen'

ANP
donderdag 8 april 2021 | AVROTROS | Blok&Toine

Veel horeca ondernemers sprongen gisteren een gat in de lucht toen ze hoorden van de aankomende versoepelingen. 21 april gaan de terrassen open en gaat de avondklok van tafel, mits de cijfers het toelaten. Viroloog van het LUMC Louis Kroes en Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke horeca Nederland kijken vooruit bij Blok&Toine

Viroloog Louis Kroes kijkt positief naar de komende versoepelingen. "Ik denk dat het virologisch gezien zeker goed mogelijk is om de terrassen te gebruiken. Besmettingen zijn buiten uiterst zeldzaam blijkt uit allerlei onderzoeken. Je moet wel heel dicht op elkaar zitten wil je een redelijke kans hebben op overdracht."

'Mogelijk een derde al immuun'

Twee weken geleden was er geen ruimte voor versoepelingen bij de laatste persconferentie, inmiddels gaat het een stuk beter met de cijfers legt Kroes uit. "Het gaat de goede kant op, de besmettingen hebben een draai gemaakt naar beneden en de vooruitzichten zijn prima. Mogelijk is zelfs al een derde van de bevolking immuun voor het virus door vaccins en besmettingen."

Ook het seizoenseffect heeft een grote invloed op de cijfers, vertelt viroloog Louis Kroes. "In de zomermaanden hebben we nooit last van het influenza bijvoorbeeld. En dat is precies hetzelfde verschijnsel als bij corona. Dat zagen we ook vorig jaar in de zomer en in het najaar in omgekeerde vorm. Een vergelijking met bijvoorbeeld Curaçao, waar het vaak warm is, is lastig te maken vindt Kroes. "Dit soort vergelijking zijn erg hachelijk. Met name in het Caribisch gebied is het seizoenseffect enorm klein, iets wat bij ons wel het geval is."

Perspectief

Gisteren gaf Diederik Gommers aan tafel bij BEAU nog aan dat we in een grote crisis zitten. Kroes kijkt daarnaast ook naar de sterftecijfers, die gaan de goede kant op. "Als je deze cijfers vergelijkt met begin januari van dit jaar nu nog maar een vijfde van wat het was. Dit perspectief moet je ook benadrukken."

Robèr Willemsen, zelf eigenaar van vier horecazaken is blij met de versoepelingen maar vindt dat er meer versoepeld kan worden. "Wij denken dat we al langer eerder veilig open kunnen. We zijn blij dat het sentiment onder de burgemeesters van de grote steden is veranderd." Willemsen denk niet dat we deze opening moeten zien als de redding van de horeca. "Het zou een prima eerste stap kunnen zijn naar het enige echte normaal. Dat is afhankelijk van de voorwaarden die men gaat stellen en of dat zinvol is voor je bedrijf."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1