Binnenland
AVROTROS

Kerken en moskeeën moeten inclusiever voor lhbt'ers: 'Conversie-therapie is geestelijke verkrachting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerken en moskeeën moeten inclusiever voor lhbt'ers: 'Conversie-therapie is geestelijke verkrachting'

De gemeente Arnhem gaat in gesprek met kerken en moskeeën over hun houding ten opzichte van lhbt-gelovigen, op initiatief van onder meer het CDA. Een goede stap, vindt de openlijk homoseksuele predikant Alexander Noordijk, die op jonge leeftijd aan conversietherapie werd onderworpen. Maar een landelijk verbod is ook nodig, zegt hij in Blok&Toine.

De Amsterdamse predikant Alexander Noordijk werd op zijn drieëntwintigste waarbij geprobeerd werd hem te 'genezen' van zijn homoseksualiteit. "Mensen stonden om mij heen, drukten hun handen op mij en spraken een ‘engelentaal’ uit. 'Dit is een zonde, zoals God het niet bedoeld heeft', zeiden ze tegen mij."

Mag je zijn wie je bent?

Het had een grote impact op het leven van Noordijk. "Het was verschrikkelijk, echt verschrikkelijk. Ik ben mijzelf gewoon jaren kwijt geweest. Mag ik nog wel zijn wie ik ben? Ik ging constant checken of ik op een vrouw viel of op een man. Daarin ben ik mijzelf kwijt geraakt, en moest psychotherapie volgen om daarvan te komen. Het is dus echt geestelijke verkrachting."

De kerken en moskeeën zouden een veilige plek moeten zijn, meent het Arnhemse CDA-raadslid Hutten. Hij is al 23 jaar gelukkig met zijn vriend. "Wij zijn krachtig genoeg om in discussie te gaan met anderen over wie we zijn. Daar is niks vreemds aan. Maar we merken dat het binnen bepaalde gemeenschappen nog nodig is om te praten over gevoelens van man tot man, vrouw tot vrouw of over transgenderschap."

Arnhem

Op verzoek van Hutten en andere Arnhemse raadsleden gaat de gemeente nu in gesprek met kerken en moskeeën. "Wij hopen dat er een dialoog ontstaat met moskee of kerkbestuur. Daarin gaan wij met de besturen in gesprek over hoe het gaat in hun achterban, en of er plek is voor gevoelens van mensen, kerkbezoekers óf moskeegangers."

Predikant Noordijk ziet daarnaast heil in een verbod op alle homogenezingstherapieën. "Ik denk dat het en-en is." Praten en verbieden, dus. Dat verbod had er al kunnen zijn, want in 2019 stemde een Kamermeerheid in met een voorstel van D66’er Bergkamp voor een verbod. Uit onderzoek van de Kamer zelf bleek dat zo’n vijftien organisaties de 'genezing' aanbieden.

In gesprek

Tot het verbod er is, zijn er andere initiatieven om tot een veiligere omgeving voor religieuze lhbt'ers te komen. Miranda Terpstra-van de Kerk doet dat met haar initiatief WijDeKerk.nl. Op die site wordt (letterlijk) in kaart gebracht hoe tolerant verschillende kerken zijn. “Zij kunnen middels een aantal vragen invullen hoe hun beleid is. Kan een lhbt'er gedoopt worden, kan iemand communie doen, en is er een zege over relatie? Dat zijn vragen die voor lhbt-christenen erg belangrijk zijn."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie