appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

RIVM: daling van 7 procent in aantal besmettingen in één week

ANP
dinsdag 6 april 2021 | NOS | NTR | Zoë Lefèvere

De afgelopen week is het aantal positieve testen met 7 procent gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Maar het aantal afgenomen testen daalde ook, met 10 procent naar 498.000. Mogelijk had dat te maken met het paasweekeinde.

Aura Timen, hoofd


"Het is te hopen dat dit ook het effect is van dat mensen zich gehouden hebben aan de maatregelen", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

"De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet", schrijft het RIVM in de toelichting bij zijn weekrapportage. Het reproductiegetal was op 22 maart 1,01 (ondergrens 0,99, bovengrens 1,03). Dat betekent dat de epidemie zich op dat moment vrijwel niet meer uitbreidde.

Timen denkt dat we nu midden in de derde golf zitten: "De afgelopen weken hebben we forse toenames gezien bij de besmettingen en de ziekenhuisopnames. Op basis van de meest recente IC-cijfers verwachten we nu dat we half april de piek bereiken. De komende twee weken gaan we zien of we dat uitkomt". Ze benadrukt dat de modellen wel flinke onzekerheidsmarges hebben.

De daling van de besmettingen is er in alle leeftijdsgroepen, maar het meest onder de 18 jaar (-11 procent) en boven de 80 (-15 procent). In de laatste categorie zijn veel mensen al gevaccineerd.

In totaal werden er de voorbije week ruim 48.000 besmettingen geregistreerd. Het percentage positieve testen steeg licht, van 8,5 naar 8,9 procent. De regio's met relatief de meeste besmettingen waren Noord-Limburg en Zuid-Holland-Zuid (onder meer Dordrecht).

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5592 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 240 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6884 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 7 procent vergeleken met vorige week.

19 procent meer opnames op IC

De ontwikkeling in de ziekenhuizen is op het eerste gezicht minder gunstig. De voorbije week daalde het aantal opnames in de ziekenhuizen licht, met 3 procent. Maar het aantal mensen dat zo ziek was dat zij moesten worden opgenomen op de intensive care ging met 19 procent omhoog. De bezetting van de intensive care is 10 procent hoger dan een week geleden.

Op de IC liggen nu 750 patiënten (gisteren: 746), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voor dat niveau moeten we terug naar de eerste golf in het voorjaar van 2020.

In totaal liggen er 2495 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2374), het hoogste aantal sinds half januari.

Kuipers: niet somber

Toch is er volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg geen reden voor extra bezorgdheid. Nog altijd is zijn verwachting dat de bezetting weliswaar nog verder zal oplopen, naar zo'n 2900 bedden voor covidpatiënten in de loop van deze maand, maar de ziekenhuizen kunnen dat volgens hem aan. En de laatste dagen melden zich minder mensen in het ziekenhuis. "Je hoopt dat dat doorzet. Eind deze week weten we meer."

Bij het RIVM werden 20 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 8. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 24 doden per dag een week eerder.

In de verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen gestaag af. Er zijn nu 184 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 205, begin januari nog meer dan 850.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 2,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal prikken dat is gegeven, niet het aantal gevaccineerden (van sommige vaccins zijn twee doses per persoon nodig). Het aantal gevaccineerden loopt momenteel achter op de planning.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Correctie melden

STER Advertentie
NPO Radio 1