appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

5 vragen over: Agenten vinden levende baby in afvalcontainer

ANP
maandag 22 februari 2021 | AVROTROS | Stax&Toine

Gisteravond troffen agenten een levende baby aan in een afvalcontainer. Het pasgeboren meisje maakt het gelukkig goed. Maar wat gaat er hierna met haar gebeuren? En hoe vaak komt dit eigenlijk voor? Kitty Nusteling van Stichting Beschermde Wieg geeft antwoorden in Stax&Toine.

Wat gebeurt er nu met het meisje?

"Het meisje is nu in het ziekenhuis. Daarna zal een instelling zoals Bureau Jeugdzorg de voogdij krijgen en zal het kindje in een liefdevol pleeggezin worden geplaatst. En daarna afhankelijk van de gang van zaken kan het eventueel ter adoptie worden opgenomen bij een liefdevolle familie."

"Dit is natuurlijk heel exceptioneel dat er zo iets naars gebeurt. En dat je echt totaal geen beeld hebt van wat de aanleiding was, of het moeder was, of dat het iemand anders was, hoe het nu met moeder gaat."

5 vragen over: de vondst van de baby in de afvalcontainer

Hoe vaak komt dit voor?

"Gelukkig komt het niet vaak voor. Ook omdat vrouwen vaak de weg naar ons weten te vinden. Wij bestaan nu ruim vijf jaar en vrouwen kunnen bij ons anoniem hulp vragen. Dat zijn vaak vrouwen die bang zijn. Die zich schamen voor hun zwangerschap en bang zijn voor de gevolgen als hun geheim uitkomt. Veel vrouwen gaan googelen op: 'zelf bevallen' en 'bevallen in eenzaamheid, hoe doe ik dat'. Die komen dan bij ons terecht. Omdat ze bij ons anoniem kunnen blijven, kunnen wij ze helpen en bevallen ze vaak wel gewoon in een ziekenhuisbed. Daarna kunnen zij de baby afstaan volgens de normale regels die daarvoor gelden in Nederland."

Wat is de achtergrond van vrouwen dit soort vrouwen?

"Het kan zijn dat het te maken heeft met geloof, dat er seksueel misbruik is, loverboys, allerlei uiteenlopende redenen. Er zijn duizend vrouwen per jaar die ons weten te bereiken. En elke keer zijn we toch weer verrast over de verdrietige omstandigheden waar vrouwen in kunnen verkeren."

Hoeveel vrouwen zijn er die anoniem afstand doen?

"De meeste vrouwen zijn zo blij dat ze eindelijk hun verhaal kunnen delen, dat ze al heel snel afzien van hun anonimiteit. Soms willen ze niet met hun naam op de geboorteakte, omdat ze dat te spannend vinden. We bewaren dan bij de notaris de naam van de moeder en als het kind dan zestien jaar is kan het kind daar inzage krijgen en weten waar het vandaan komt."

Stel dat je ongewenst zwanger bent, wat zijn dan de stappen die je kan zetten?

"Je kan op onze site kijken www.beschermdewieg.nl en daar staat en daar staat ook het noodnummer 0800-005. En als je dat te spannend vindt, kun je ook chatten. Alles is anoniem en je kunt je verhaal delen."

5 vragen over: de vondst van de baby in de afvalcontainer


Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1