appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De reïncarnatie van de Renault 5: 'Een geslaagde auto met een knipoog naar het verleden'

ANP
donderdag 14 januari 2021 | AVROTROS | Stax&Toine

Opvallend nieuws vandaag uit Frankrijk. Bijna 50 jaar na de introductie van de traditionele Renault 5 blaast het Franse automerk dit model weer nieuw leven in. Kan deze klassieker het kwakkelende Renault er weer bovenop helpen? Jaco Bijlsma, hoofdredacteur van Autovisie, geeft tekst en uitleg in Stax&Toine. 

De reïncarnatie van de Renault 5: “een geslaagde auto met een knipoog naar het verleden

Het wordt de reïncarnatie van de Franse klassieker, vertelt Bijlsma. "Het is een leuk vormgegeven auto, met net genoeg knipogen naar het originele model. Wat mij betreft is het een geslaagde auto." Op dit moment is de auto gepresenteerd als prototype. Bijlsma verwacht dat de auto binnen één á twee jaar op de weg te zien is. "De ontwikkelingstermijn van nieuwe auto's wordt steeds korter, al helemaal met elektrische modellen."

Klassieker opnieuw maken

Voor het grote publiek zijn elektrische auto's vaak nog te duur. "Renault heeft verteld dat deze auto heel goedkoop zou worden." In dat geval zou het nog een verkoopsucces kunnen worden, zegt Bijlsma. Bij andere fabrikanten worden ook de klassiekers opnieuw geïntroduceerd.

"Je ziet dat Fiat hetzelfde doet met de 500. Deze auto wordt bewust zo gestyled als het eerste model", vertelt Bijlsma.

Elektrische auto's

Dit nieuwe model 5 is een reddingsplan van de nieuwe CEO van Renault Luca de Meo. "In het verleden heeft hij meegewerkt aan de eerste Fiat Hij vindt het heel krachtig om met een 'cultauto' het merk sentiment doen herleven."

Bijlsma verwacht dat meer fabrikanten met klassiekers op de proppen komen. "Het is het trucje van de automerken om de anonieme en inwisselbare elektrische auto's aantrekkelijk te maken. Je moet je voorstellen dat de techniek heel universeel is: elke auto is stil."

De reïncarnatie van de Renault 5: “een geslaagde auto met een knipoog naar het verleden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1