Binnenland
NOS

OMT mag aan de bak voor spoedadvies: 'Effect van een avondklok is nog onduidelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT mag aan de bak voor spoedadvies: 'Effect van een avondklok is nog onduidelijk'

De lockdown wordt verlengd met in ieder geval drie weken, zo maakte Premier Rutte gisteravond bekend. Volgens de minister president daalt het aantal coronabesmettingen niet snel genoeg en zijn er grote zorgen over de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Onder anderen daarom heeft het Kabinet het Outbreak Management Team gevraagd om een spoedadvies te geven over het instellen van een avondklok.

OMT-lid en arts-infectieziektebestrijding Anja Schreijer ziet dat de cijfers op dit moment nog niet genoeg dalen. "Het is wel een lichtpuntje dat ze licht dalen, maar het is simpel weg nog niet genoeg. Daarnaast moeten we rekening houden met de nieuwe Britse variant en we zien dat bij de jongeren het aantal besmettingen het hoogst blijft. Daarom hebben we geadviseerd voor een avondklok", vertelt het OMT-lid in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is overigens lastig om te stellen dat een avondklok ook direct goed zal werken. In het buitenland wordt zo’n avondklok vaak in combinatie met andere maatregelen ingevoerd, waardoor de effecten niet duidelijk zijn. "Dat zullen we nu moeten doorrekenen en de modelleurs van het RIVM zijn daar op dit moment mee bezig. We bekijken dan vooral naar het verwachtte effect en die rekenen we dan vervolgens door in een model met andere maatregelen", gaat Schreijer verder.

Hoop weerstand tegen avondklok

Er is wel een hoop weerstand tegen avondklok, zowel binnen het Kabinet als bij de bevolking. De arts-epidemioloog heeft daar begrip voor, maar op dit moment is de situatie nog steeds precair te noemen. Een avondklok is overigens ook niet de enige optie.

"Je moet ervoor zorgen dat het aantal contacten bij jongeren zo veel mogelijk naar beneden wordt gebracht. Dat hoeft niet met een avondklok, maar dat kan ook met andere maatregelen als gerichte voorlichtingscampagnes. Je kan het gesprek aan met de jongeren", vertelt Schreijer.

De reden dat er eerder nog niet is gekozen voor een avondklok, ligt volgens Schreijer in het feit dat een avondklok in iedere fase tijdens een pandemie een ander effect heeft. Het is daarom niet te zeggen wat voor effect het zal gaan hebben.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie