appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Als burgemeester kun je niet ziek zijn'

Creative Commons
woensdag 30 december 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

In de tijd van haar burgemeesterschap werd Heerde hard getroffen door corona: Jacqueline Groen. Ze kreeg zelf ook corona. Mede door die gebeurtenis moest ze haar burgemeesterschap opgeven. In Dit is de Dag spreekt ze openhartig over deze zware periode. "Ik zag de rouwstoeten aan mijn huis voorbij gaan. Je wil er dan voor die mensen zijn, maar dat kon niet. Ik was zelf doodziek."

Oud-burgemeester Groen over burgemeesterschap in coronatijd

Begin maart werd de burgemeester van Heerde, Jacqueline Groen, geveld door Corona. "Ik werd lusteloos en had geen zin om te eten en ik moest vanuit bed gaan werken. Dat was echt nodig, het was crisis." De toenmalig burgemeester van Heerde werd uiteindelijk zo ziek dat ze haar taken moest overgeven aan de loco-burgemeester.  "Op een zeker moment trok de koorts weg. Maar ik voelde me beroerder dan ooit, ik heb op sommige momenten ook echt gevreesd voor mijn leven". 

Groen: "Ik woon in het bos en verderop is de begraafplaats. Regelmatig zag ik de stoeten voorbij komen. Verschrikkelijk, dan weet je dat er in het dorp geleden wordt en dan kun je niks doen." Voor Groen was het vooral moeilijk dat ze er niet voor haar dorp kon zijn als burgermoeder. "Je wil meeleven, meelijden en een luisterend oor bieden." 

Groen verloor eerder haar man en was vooral bang om haar kinderen alleen achter te laten. "Ik dacht soms: zometeen zijn mijn kinderen wees en moet ik ze achterlaten. Er was een moment dat ik dacht: ik kan ook dood gaan. Ik heb twee dagen gedacht dat ik ook kan overlijden." 

Extra koelcel

Heerde werd ongenadig hard getroffen door het coronavirus. Vooral verpleeghuis Brinkhorst moest het ontgelden. Meer dan een derde van de bewoners overleed tijdens de eerste golf. "Het was echt verschrikkelijk en niet te bevatten. Ik kreeg dat ook mee vanuit mijn bed". Koops vertelt over een extra koelcel die moest komen voor de overledene. "Dat is zo heftig, uitgerekend tussen het verpleeghuis en het uitvaartcentrum moest een extra koelruimte komen."

Uiteindelijk moest Groen haar burgemeesterschap opgeven. "Eind juni ging ik het reces in. Maar ik wist toen niet zeker of ik terug kon keren. Ik heb eigenlijk nooit meer echt kunnen werken na mijn besmetting met corona." Voor Groen was het burgemeesterschap haar droombaan. Op 12 december nam ze met een "drive through" afscheid van de inwoners van Heerde. "Het afscheid was hartverwarmend, er waren kaarten en veel meelevende woorden". 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1