appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ouders over thuiszittende pubers: 'Soms is het gewoon pick your battles'

ANP
maandag 14 december 2020 | AVROTROS | Redactie Stax&Toine

Nederland gaat in harde lockdown: tot en met 19 januari sluiten niet-essentiële winkels, scholen en 'doorstroomlocaties'. Families komen weer meer thuis te zitten. Ouders worstelen met thuiszittende pubers, zeker in de aanloop naar de feestdagen. De belangrijkste les is volgens ontwikkelingspsycholoog Marielle Balledux heel simpel, zo zegt ze in Stax&Toine: "Ga met je kinderen in gesprek".

Opvoeden in coronatijd

Balledux, werkzaam voor het Nederlands Jeugdinstituut, kan er kort over zijn: "Het is belangrijk dat je er met je pubers over praat. Alleen naar die toespraak kijken is niet genoeg. Praten is belangrijk, heb het erover." Want dat pubers de grenzen op zoeken, gebeurt eigenlijk altijd al, weet de ontwikkelingspsycholoog. "Het is van alle tijden. Alleen legt corona alles onder een vergrootglas."

Oudjaarsdag

Twistpunt in veel gezinnen is de jaarwisseling. Hoe pak je dat aan? Saskia Smith is ouder van twee pubers én mede-auteur van het boek Tis hier geen hotel!. Smith heeft de discussie over de jaarwisseling nog even voor zich uitgeschoven. "Ik heb gezegd: na de persconferentie gaan we aan tafel zitten. Ik ben heel erg aan het zoeken: wat kan er wel? We zijn er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit."

Balledux hoopt dat ouders creatief zijn en met jongeren in gesprek gaan over wat er wel kan. Zelfs in lockdown. "We moeten het aan henzelf vragen. We kunnen het als ouders zelf bedenken, maar het aan de pubers vragen is vaak heel erg nuttig." Smith voegt daaraan toe dat ze niet over alles meer in discussie gaat, zoals ze eerder misschien wel deed. "Ik maak mij geen zorgen meer om sokken die op de grond worden achtergelaten. Maar wel over het aantal mensen op een feestje."

Losjes

Verslaggever Joris Kreugel merkt ondertussen dat niet iedereen even strikt met de regels omgaat. Hij laat zijn eigen kinderen gewoon hun eigen gang gaan. "In het begin van het jaar was ik strenger. Toen hadden we pittige discussies. Ik geef ze nu alle vrijheid, omdat ik denk dat ze die verantwoordelijkheid wel nemen. Maar ja, toen hoorde ik wel van mijn dochter dat ze met oud & nieuw naar een huisfeestje met 20 mensen wilde gaan... Ik gaf toen wel mijn mening, maar liet het een beetje gaan. Uiteindelijk is het vanzelf opgelost, want het feest gaat niet door."

Kreugel zelf staat ondertussen op het schoolplein van het Christelijk Lyceum in Zeist, waar hij leerlingen vraagt naar hun ervaringen. Tegenover de verslaggever zijn ze behoorlijk eerlijk over hun activiteiten: "Ik heb wel eens discussie thuis. Over feestjes enzo. Mijn ouders vragen dan wel hoeveel mensen er komen. En dan zijn het wel gewoon het aantal dat mag. Of nouja, soms dan…"

Liever luisteren? Dat kan hier

Opvoeden in coronatijd

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1