Binnenland

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA

[NOS] Hugo de Jonge trekt zich terug als de lijsttrekker van het CDA. In een bericht op sociale media zegt hij dat hij het als minister van Volksgezondheid te druk heeft met de aanpak van de coronacrisis. Het is nog niet duidelijk wie de CDA-lijst voor de verkiezingen van maart nu gaat aanvoeren.

Quote

Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven.

Hugo de Jonge op Twitter

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het bericht komt aan de vooravond van een CDA-verkiezingscongres morgen en zaterdag. Daar wordt het verkiezingsprogramma vastgesteld, maar zal de opvolging van De Jonge nu een belangrijk onderwerp worden.

Afgelopen weekend uitten anonieme CDA'ers kritiek op De Jonge in De Telegraaf, sommige anoniem, anderen met naam en toenaam. Het is niet duidelijk in hoeverre dat van invloed is geweest op het besluit van De Jonge. De kritiek was dat hij veel in het nieuws was, maar zelden positief. Daar kwam bij dat de partij het niet goed doet in de peilingen.

"We gaan op het ravijn af", werd een hooggeplaatste CDA'er geciteerd. Volgens Kamerlid Martijn van Helvert ging het "stroef". Een voormalig voorzitter van de afdeling Overijssel vroeg zich af of De Jonge de verkiezingsrace wel zou volhouden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie