Binnenland
AVROTROS

'Verborgen vrouwen' door familie of partner gevangen gehouden: 'Het probleem moet eindelijk erkend worden'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verborgen vrouwen' door familie of partner gevangen gehouden: 'Het probleem moet eindelijk erkend worden'

Vrouwen die door hun partner en of schoonfamilie gedwongen in isolement worden gehouden, de zogenaamde verborgen vrouwen. Je zou denken dat dat in Nederland niet voorkomt, maar dat beeld moet worden bijgesteld. Het is een groot probleem dat erkend moet worden. Dat vinden journalist Yesim Candan en Shirin Musa van Femmes for Freedom, vertellen ze bij Humberto Tan.

Yesim Candan schreef deze week een column voor RTL Nieuws over het verhaal van een verborgen vrouw. Ze kreeg een mailtje van een vrouw die werd vastgehouden. "Ik kende het fenomenen niet. Ik volgde Shirin Musa van Femmes for Freedom al langer, maar dit was nieuw voor mij. De vrouw die ik sprak beschreef haar thuissituatie. Ik vroeg haar: 'Wat gebeurt er als je weg zou lopen?' Ze zei: 'Dan vrees ik voor mijn leven.'

Getrouwde vrouwen én jongere vrouwen

Nadat Yesim de column over dit verhaal online zette, kwamen er veel reacties van vrouwen die dit ook hebben meegemaakt.

"Er zijn geen getallen. Maar wij hebben regelmatig te maken met vrouwen die worden opgesloten. Dat kunnen getrouwde vrouwen zijn, maar ook jonge vrouwen die niet het leven kunnen leven dat zij graag willen door hun familie en worden vastgehouden. Het komt naar mijn inziens veel te vaak voor", zegt Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom.

'Importbruidjes'

Musa schat dat 20 procent van de huwelijksmigranten te maken heeft met opgesloten worden en in isolatie moeten leven door familie of een echtgenoot. "Dan heb ik het over vrouwen die veelal importbruidjes worden genoemd. Gevangenschap, mishandeling en dwang komt ook voor bij vrouwen die wél een baan hebben. "We kennen een verhaal uit Rotterdam van een huwelijksmigrant die aan de radiator werd gebonden bij thuiskomst", zegt Shirin Musa.

Journalist Yesim Candan vertelt dat er heel veel angst heerst bij vrouwen die op deze manier moeten leven. "Ze kunnen er met niemand over praten, dus ik denk dat de getallen veel hoger zijn dan wij denken."

Mensenhandel

Musa wil dat dit soort praktijken door de regering gezien worden als mensenhandel. "Maar de regering zegt: er vindt geen financiële overdracht plaats. Dus het is geen mensenhandel. Juristen zijn het er ook niet over eens", vertelt Musa.

Vrouwen die ze heeft gesproken worden, vertellen dat ze zijn geslagen, opgesloten werden in een kelder, mogen niet naar buiten, moeten werken terwijl ze zelf niet betaald worden en worden bijvoorbeeld verkracht.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie