appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zonder sollicitatie een baan: open hiring steeds populairder in Nederland

ANP
vrijdag 4 december 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Er is een vacature, je meld je er voor aan en je hebt de baan. Makkelijker solliciteren kan niet. Open hiring heet het. Overgewaaid vanuit Amerika, krijgt het hier in Nederland ook steeds meer voet aan de grond.

Inmiddels waagt bedrijf nummer 20 zich er aan. Dat is GWS dé Schoonmaker in Rosmalen. Directeur Gaby Westelaken zegt dat het een weloverwogen keuze is. "Iedereen moet een kans krijgen. En wij geven die graag," zegt hij.

Geen sollicitatiebrief

Geïnteresseerden voor de baan hoeven dus geen sollicitatiebrief te schrijven, gesprekken te voeren of assessment-rondes door. Bij open hiring reageren vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of mensen die vanwege hun leeftijd of ervaring niet door sollicitatierondes komen. Zoals Lia Bakker (62). Zij kreeg vorig jaar via deze manier van solliciteren een baan bij De Koekfabriek.

"Ik had al zoveel sollicitatiebrieven geschreven, maar werd altijd afgewezen. Ik had jaren in een winkel gewerkt dus ervaring had ik wel, maar ik denk dat ze me te oud vonden. Nu kon ik meteen beginnen. Ik denk dat ik anders echt niet aan een baan was gekomen." 

Voordelen

Directeur Westelaken ziet niet alleen voordelen voor de werknemer. "De werkgever kan er ook baat bij hebben. We hebben wel eens werknemers gehad met een afstand tot de arbeidsmarkt die via de gemeente bij ons kwamen. Maar hun motivatie was dan vaak ver te zoeken. Ze kwamen niet echt uit eigen beweging. De mensen die via deze sollicitatie bij ons aankloppen zullen wel gemotiveerd zijn. Daar profiteert het bedrijf ook van."

Het is afhankelijk van hoeveel begeleiding nodig. Maar als het bevalt, is Westelaken van plan tot wel 10 mensen aan te nemen. Lia Bakker kan het ondertussen iedereen aanraden. "Ik heb het heel erg naar mijn zin bij de koekjesfabriek. Ik heb zelfs net weer een nieuw contract gekregen!" 

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1