appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zo van het land op je bord: de wereld van de 'korte keten'

ANP
vrijdag 4 december 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Streekproducten zijn in. En dus dook Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker in de wereld van de korte keten: initiatieven die de route van de boer naar de consument zo kort mogelijk willen houden. Van de stadstuin in Arnhem naar Neeltje Jans in Zeeland met échte Zeeuwse mosselen.

Zeeuwse mosselen, die komen toch uit Zeeland? Nou, vaak niet. Maar bij mosselboer Erwin Bastemeijer op Neeltje Jans liggen de kweekvelden direct naast de plaats waar de mosselen ingepakt worden. "Wij zijn eigenlijk de enigen die mosselen produceren en verpakken die écht uit Zeeland komen. De meeste mosselboeren importeren vanuit het buitenland, en dan verpakt en verkocht als Zeeuwse mosselen."

Deel 1: Neeltje Jans en de echte Zeeuwse mossel

Stadsboer Steven Koster is oprichter van Puurland. Een korte keten-initiatief in de omgeving van Arnhem die de afstand tussen boer en het bord van de consument zo klein mogelijk wil houden. Zeker in de laatste maanden is de belangstelling voor de lokale producten toegenomen. "Ik heb 8.000 vierkante meter midden in de stad, je hoort de ambulance op de achtergrond, hier kan ik mijn verhaal vertellen en voedsel verbouwen. Waarom zou je sla uit Frankrijk halen?"

Deel 2: De Arnhemse stadstuin

Hoe kun je lokaal geproduceerd voedsel populair maken onder de bevolking van Den Haag? Sinds 2014 is dat de uitdaging van de stichting Lekker Nassûh. In een gymlokaal aan de Witte de Withstraat kunnen Hagenaars iedere week hun lokaal geproduceerde groente, kaas en brood komen ophalen. Alles onder de bezielende begeleiding van mensen zoals Liselotte en Jitske. "Heel veel korter dan hoe wij het hebben ingericht, kun je het denk ik niet krijgen." Ananassen zul je er dan ook niet vinden.

Deel 3: Korte keten in Den Haag, Lekker Nassûh

Bij korte keten denk je misschien aan kleinschalige bedrijven. Maar Stijn Marcusse uit Breda laat zien hoe hij producten uit de omgeving verzameld en bij klanten in het hele land bezorgd. "Heel veel komt uit het zuiden van het land, zo dichtbij mogelijk. We zoeken boeren die bij ons passen. In de ochtend gaan we langs bij zo'n dertig tot veertig boeren. Binnen 12 uur gaat het dan naar de klant."

Deel 4: Boerschap en de grootschalige korte keten

"Een tijd terug waren het nog eieren langs de weg. Nu zie je ook winkels en grotere bedrijven", vertelt Joris Lohman, van de Taskforce Korte Keten. Ik zeg niet dat de korte keten de oplossing is van het verdienmodel als geheel, maar wel voor een deel van de boeren. Tweederde van het voedsel dat we produceren, gaat naar het buitenland. Van het deel dat in Nederland blijft, kun je kijken hoe daar meer aan verdiend kan worden."

Deel 5: Toekomst van de korte keten

Spraakmakers (KRO-NCRV)

Deze reportageserie werd gemaakt door Spraakmakers. Luister iedere werkdag tussen 09:30 en 11.30 uur naar Ghislaine Plag op NPO Radio 1. Reportageseries zoals deze komen tot stand in samenwerking met de Community van het programma. Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1