Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter BOA-bond: 'Beboeten bij niet dragen mondkapje zal nog één tot twee weken duren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter BOA-bond: 'Beboeten bij niet dragen mondkapje zal nog één tot twee weken duren'

Het gaat zeker nog één tot twee weken duren voordat de eerste boetes voor het niet dragen van een mondkapje uitgeschreven gaan worden. Dat zegt de voorzitter van de BOA-bond, Ruud Kuin, bij Spraakmakers op NPO Radio 1. Ook is de administratie nog niet op orde, dus kunnen er momenteel nog geen boetes worden uitgeschreven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iedereen van 13 jaar en ouder moet vanaf deze dinsdag een mondkapje dragen in publieke binnenruimten. Het gaat om onder meer winkels en openbare delen van overheidsgebouwen, scholen en stations. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 95 euro. Jongeren onder de 16 jaar betalen bij een overtreding 38 euro.

Maar het duurt nog wel even voor er boetes uitgedeeld gaan worden, zegt de voorzitter van de BOA-bond Ruud Kuin. "Elke boete heeft een zogenoemde feitcode en dat is bij deze boete administratief nog niet rond." Volgens de voorzitter maakt dat toch niet uit, omdat er deze dinsdag sowieso geen boetes uitgeschreven zouden worden; het beleid is namelijk om mensen eerst aan te spreken. Ik ga ervan uit dat het deze week geregeld is met de administratie, vult Kuin aan. "Het komt wat knullig over, dat kan ik me helemaal voorstellen."

Wanneer er wel boetes uitgeschreven gaan worden, zal per stad en regio verschillen. "Ik schat dat het één tot twee weken duurt voordat er echt tot boetes wordt overgegaan."

'90 procent houdt zich eraan'

Kuin vertelt dat veel mensen al een mondkapje dragen. "Zo'n 90 procent houdt zich eraan, dat is redelijk snel opgelopen. En de 10 procent die het mondkapje niet draagt, wordt aangekeken door de 90 procent. Daarvan zet zo'n 5 procent het kapje alsnog op." Dan blijft er een paar procent over die echt weigert, die zijn voor de BOA's, legt Kuin uit.

Ook vindt Kuin het goed dat mensen elkaar onderling aanspreken. "Elkaar corrigeren en aanspreken, lijkt me een hele gewenste situatie. We zien het ook in supermarkten en het openbaar vervoer en we hebben het in een paar weken zien oplopen van 20 procent tot 90 procent, van mensen die anderen aanspreken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie