appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gommers: Andere regels voor jongeren dan voor ouderen

ANP
donderdag 26 november 2020 | KRO-NCRV | Anjel Punte

"Je kunt niet blijven roepen: we hebben één maatregel, en die geldt voor ons allemaal. Ik vind dat die maatregelen voor jongeren anders moeten zijn dan voor ouderen", dat zegt intensivist Diederik Gommers bij 1 op 1.

Gommers: andere regels voor jongeren dan voor ouderen

Gommers zegt "onaangenaam verrast" te zijn over de toename van het aantal besmettingen de afgelopen dagen. Belangrijke vraag is volgens hem wie is er nu precies besmet raken. De intensivist zegt gisteren gehoord te hebben dat het virus nu vooral onder jongeren heerst. "Ik heb nog geen getallen gezien, maar het lijkt vooral de groep tussen de 13 en 17 jaar te zijn."

Dat het die groep betreft, is geen verrassing. "We wisten dat de besmettingscijfers oplopen onder jongeren. Zij worden niet ziek en die mensen zullen we ook niet in de ziekenhuizen zien." Jongeren die wel ziek worden, zijn volgens Gommers op één hand te tellen.

Bij de discussie over meer of minder maatregelen wordt naast het reproductiegetal R, ook gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames van covid-patiënten. De laatste weken neemt dat aantal af. Hoewel die cijfers een aantal weken achter de besmettingscijfers aanlopen en de jongeren de ouderen kunnen besmetten, ziet Gommers nog geen noodzaak voor strengere maatregelen.

Geef jongeren meer ruimte

Integendeel, "We moeten met de jongeren in gesprek en kijken wat we hen kunnen bieden. Die sneltesten komen eraan. Als we jongeren bij elkaar een feest willen laten organiseren, dan moeten ze twee, drie dagen daarvoor een sneltest doen. Is die negatief, dan moeten ze in de tussentijd in quarantaine om te voorkomen dat ze de ouderen besmetten."

Maar ook hij geeft toe dat er geen gemakkelijke oplossing is om daadwerkelijk te voorkomen dat jongeren ouderen besmetten in de privésfeer. "Kan je dit in grote getalen doen? Nee, maar we zitten te wachten op het vaccin en dan moeten we blijven zoeken naar hoe we leven met dit virus." Experimenten en een onderscheid in maatregelen voor jongeren en ouderen horen daar volgens hem bij.

'Sla kerst een keertje over'

Gommers ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor een versoepeling van de maatregelen met kerst. "We hebben allemaal de neiging om wat perspectief te hebben, ik ook. Om te versoepelen en samen kerst te vieren." Maar hij benadrukt daarbij dat het misschien verstandiger is om "de periode tot het vaccin te overbruggen." En zegt daarom: "Sla kerst een keertje over." Ook is hij als OMT-lid voorstander van het dinsdag naar buitengekomen OMT-suggestie om de kerstvakantie voor scholen met een week te verlengen. "Lijkt mij een mooie oplossing."

'Politiek is niks voor mij'

In de eerste golf schoof Gommers regelmatig aan bij het kabinetsoverleg in het Catshuis op zondag. Nu niet meer. "Dat is deze tweede golf niet meer nodig", zegt hij daarover. Afgelopen zomer zinspeelde hij in het Financieel Dagblad nog op het hebben van politieke ambities. Zo vroeg hij zichzelf af of het ministerschap iets voor hem is. Die ambities zegt hij nu niet meer te hebben. "Voor mij is eigenlijk steeds meer duidelijk dat het niets voor mij is. Wat ze daar allemaal doen, en die ruzies… Nee, niks voor mij."

Gommers: andere regels voor jongeren dan voor ouderen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1