appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Slachtofferhulp biedt emotionele en praktische ondersteuning voor gedupeerden toeslagenaffaire

ANP
maandag 23 november 2020 | NOS | Redactie

Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire krijgen vanaf vandaag slachtofferhulp aangeboden. Een groot aantal mensen heeft niet alleen financiƫle maar ook psychische problemen, nadat zij ten onrechte tot fraudeur waren bestempeld door de Belastingdienst. Zij kunnen volgens Slachtofferhulp net zo getraumatiseerd zijn geraakt als mensen die te maken hebben gehad met een misdrijf of ongeval.

Slachtofferhulp Nederland is door staatssecretaris Alexandra van Huffelen gevraagd om de getroffen groep hulp te verlenen, voor degenen die daar behoefte aan hebben. Gedupeerden kunnen zichzelf melden of ze worden aangemeld door de Belastingdienst.

"Als je onterecht beschuldigd wordt van fraude, dwangbevelen van tienduizenden euro's krijgt, je huis kwijtraakt en de afwikkeling jaren op zich laat wachten, dan laat dat zijn sporen na", zegt voorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. "Gedupeerden hebben te maken met langdurige stress, spanningen in het gezin, schamen zich voor hun omgeving en zijn het vertrouwen kwijt", vertelt Jansen in het NOS Radio 1 Journaal.

Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen slachtofferhulp

Praktische en emotionele ondersteuning

Slachtofferhulp Nederland zal de gedupeerden vooral helpen met praktische en emotionele ondersteuning. Normaalgesproken helpt Slachtofferhulp bij het verwerken van misdrijven bij slachtoffers. Volgens Jansen zijn er veel parallellen te vinden in beide disciplines, ondanks dat de toeslagenaffaire natuurlijk wezenlijk anders is. "De uitzichtloosheid van de situatie is een enorm stress verhogende factor. In die zin is het heel vergelijkbaar met een misdrijf. Het risico op langdurige psychologische problemen is ook erg groot."

Veel gedupeerden zitten nog steeds in de wachtstand en moeten nog maar zien wat er gaat komen aan steun. Ook de parlementaire ondervraging is een stress verhogende factor voor de gedupeerden. "Het is in die zin goed dat er nu eindelijk hulp komt voor de mensen. Dat had overigens wel eerder gekund. We zijn nu gevraagd om bij te springen, maar we hebben wel de ervaring om mensen te helpen die langdurig te maken hebben met psychologische stress."

Gedupeerden kindertoeslagaffaire ontvangen slachtofferhulp

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1