appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Angst voor rellen rond de jaarwisseling in de Haagse Schilderswijk

ANP
vrijdag 20 november 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Afgelopen zomer liepen de gemoederen hoog op in verschillende wijken in Nederland. Zo ook in de Schilderswijk. Hoe gaat het drie maanden later in de Haagse buurt? Patrick Lodiers bespreekt het in De Nieuws BV met jongerenwerker bij De Mussen Karim el Bouijoufi, jongerenambassadeur Aad van Loenen en Tarik Bouzidi komt er nog steeds dagelijks. 

 
Hoe gaat het, 3 maanden na de rellen, in de Schilderswijk?
 

De rellen van afgelopen zomer 

El Bouijoufi zegt het volgende over de rellen van afgelopen zomer: "Verveling is in mijn ogen oorzaak nummer één." Volgens Van Loenen speelde ook het onderwijs, of vooral het gebrek daaraan, een grote rol: "Door corona hebben we gezegd dat de scholen dicht moesten, maar er wordt enorm onderschat wat scholen doen op sociaal niveau. Dat in combinatie met de situatie in de wijk, de kleine huizen en ouders die aan het werk zijn en geen toezicht kunnen houden, deed mij beseffen dat er een andere structuur nodig was."
 
Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

In gesprek met de jongeren 

Van Loenen raadde de gemeente aan om actief de wijk in te gaan en het gesprek met de jongeren aan te gaan. De zeventienjarige Tarik heeft niet het gevoel dat er vanuit de gemeente naar de jongeren wordt geluisterd. Jongerenwerker El Bouijoufi herkent de frustratie van Tarik. Hij ziet daarentegen wel dat de gemeente zich inzet en dat er mooie initiatieven ontstaan.
 

El Bouijoufi: "Een van de initiatieven is 'social return'. Dat je jongeren in de wijk positief inzet tegen een kleine vergoeding, maar het feit dat die mogelijkheid er is, biedt kansen voor een hoop jongeren. Verder is de gemeente ook druk met activiteiten op straat, playgrounds en buurthuizen. Daar wordt de kracht wel van ingezien" 
 

Vuurwerkverbod 

Het aangekondigde vuurwerkverbod is ook in Den Haag niet met gejuich ontvangen. Van Loenen maakt zich druk om de geluiden die hij in de wijk hoort. "Er hangt een sfeer van 'We zijn Den Haag, we steken gewoon vuurwerk af, we gaan dat gewoon doen'." Ook jongerenwerker El Bouijoufi is bang voor wat er allemaal staat te gebeuren. Hij ziet dat jongeren door sociale media op ideeën worden gebracht. "Je merkt dat er een hype begint te ontstaan onder jongeren om tot aan oud en nieuw in het weekend onrust te gaan veroorzaken." Hij probeert jongeren te bewegen daar niet aan mee te doen en doet ook een oproep "Sluit je daar niet bij aan, gebruik je verstand. Laten we 2020 zo snel mogelijk afsluiten en hopen dat alles weer normaal wordt in 2021, maar daar hebben we elkaar voor nodig".
 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bioscoop 

Hubert Bruls, de voorzitter van het landelijke veiligheidsberaad, maakt zich zorgen om het vuurwerkverbod en opperde in het tv-programma Op1 of er geen jongerenbijeenkomsten georganiseerd moesten worden. Als het aan Van Loenen ligt, is dat een goed idee, maar moet het samen met de jongeren gebeuren. Verder wil Van Loenen de jongeren ook inzetten om de veiligheid in de wijk met oud en nieuw te waarborgen. 
 
En Tarik? Die heeft al een eigen plan: de bioscoop "Ik heb voor de jongeren geregeld dat ze tijdens oud en nieuw in de buurt gewoon lekker film kunnen kijken, zodat ze gewoon lekker binnen kunnen blijven. Ik wil niet dat ze €100 boete moeten betalen als ze vuurwerk gaan afsteken."
 

Hoe gaat het, 3 maanden na de rellen, in de Schilderswijk?

 
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1