appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kabinet wil dit jaar algeheel vuurwerkverbod: buitenlandse verkopers zien goudmijn

ANP
dinsdag 10 november 2020 | NOS | Redactie

Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS.

Naar verluidt wordt het verbod vandaag besproken door het MCC, de bij het corona-overleg betrokken ministers. Vrijdag zou het kabinet de knoop willen doorhakken.

Hayo Wolff, vuurwerkverkoper in Duitsland, denkt niet dat een algeheel verbod zou helpen. "Ik zie het als een goudmijn voor mij. Ik denk dat het kabinet zwaar onderschat hoeveel vuurwerk in Duitsland gekocht wordt. Ze staan hier voor mijn zaak in de file", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Het kabinet overlegt ook nog over een steunpakket voor de sector. Er worden naar verluidt tientallen miljoenen beschikbaar gesteld. Het kabinet wil het besluit over het algeheel verbod pas naar buiten brengen als de steunmaatregelen verder uitgewerkt zijn.

Druk op zorg verminderen

Burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio's riepen de politiek vorige week op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk verbod te komen. Dat verlicht de druk op ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners.

"Het wordt een wat ongewisse jaarwisseling. Niemand weet natuurlijk precies waar we tegen die tijd staan", zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad toen. "Maar deze maatregelen zouden wel helpen om wat meer rust te geven."

Eerder riepen zorgmedewerkers en andere hulpverleners de politiek al op om tot een algeheel verbod te komen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren riepen het kabinet ook op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen.

Of kindervuurwerk zoals sterretjes ook verboden wordt, is volgens de bronnen nog onderwerp van gesprek.

Helpt niet

Maar vuurwerkverkoper Wolff denkt niet dat een verbod zou helpen. "Ook als ze wel gaan controleren aan de grens: vuurwerk in bezit hebben is niet verboden. Je kan dus niks doen." Daarnaast wijst Wolff erop dat veel ongelukken met illegaal vuurwerk gebeuren. "En dat verkopen wij bijvoorbeeld niet."

Een steunpakket zou volgens de verkoper wel heel toereikend moeten zijn voor het genoeg is. "Zo'n 80 miljoen is de omzet, geloof ik. Gaan ze dat helemaal vergoeden? Zo niet, dan heb ik echt medelijden met mijn Nederlandse collega's. Ik kijk er met stijgende verbazing naar."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1